söndag 20 juli 2008

Kruskalaset


Alla orter ska ju numera "placera sig på kartan." Detta uttryck tycker jag är otroligt fånigt, eftersom orterna redan brukar befinna sig på kartan. Vad det handlar om är väl snarast att man vill att även storstadsbor ska känna till en. Det påminner lite grand om när européerna åkte ut i världen och "upptäckte" hela världsdelar, till stor förvåning för dem som redan bodde där.

Men visst är det bra att göra saker som väcker positiv uppmärksamhet. Om det dessutom bidrar till sammanhållningen i bygden är det ju ännu bättre.

Jag tycker att Böle-Hoo hembygdsförening har lyckats alldeles utmärkt med detta. (Böle-Hoo ligger inte långt från Hammarstrand, som är känt från TV-serien Allt för byn.) I Böle-Hoo arrangerar man varje år det stora kruskalaset. Då serverar man kakor i mängder. I år var det tioårsjubileum. Vi ställde oss i kö vid tolvtiden, och klockan ett öppnade portarna. De sista i kön kom väl in ungefär halv tre. Det fanns 95 kaksorter, och sammanlagt över 10 000 kakor. Klockan tre stängde man, så det gällde för de sista att skynda sig att plocka för sig av kakorna.

En verkligt rolig idé för att få folk att lägga märke till byn, och dessutom drar det in pengar till hembygdsföreningen.

1 kommentar:

  1. Ser ju ut som rena julafton! Såna lyckliga människor som bor i Böle-Hoo...

    SvaraRadera