torsdag 9 april 2009

Påskkärringar

Så är det Påsk igen. Döttrarna är nog lite sugna på att ge sig ut på påskafton utklädda som påskkärringar och dela ut påskbrev och förhoppningsvis få påskgodis i utbyte. Men traditionen är tydligen olika runt om i landet. Jag har förstått att på en del ställen går barnen ut på skärtorsdagen. Här i Värmland är det alltid påskafton. Hur är traditionen hos er?

7 kommentarer:

  1. I Fjällbacka är det påskafton men i min söderförort skärtorsdag.

    SvaraRadera
  2. Fjällbacka kan man lita på! :)

    SvaraRadera
  3. Här påskas det inte över huvud taget...

    SvaraRadera
  4. I Skåne går man som påpskkärring på skärtorsdag.

    SvaraRadera
  5. I Österbotten (Finland) går man som påskhäxa på påsklördag (=påskafton?). Barnen delar inte bara ut påskbrev utan också videkvistar med färgglada påskfjädrar i (åmtinstone här var vi bor nu). Senare på kvällen samlas man kring påskbrasor som tänds lite här och där ute i byarna. Där står man sedan och har det trevligt, fryser om tårna och försöker få barnen att inte blöta ner sig allt för mycket i vattenpölarna :-)

    SvaraRadera
  6. Linnea, de där påskbrasorna var nog vanligare förr i Sverige, men påsksmällarna finns däremot kvar. För både brasor och påsksmällare var väl till för att hålla ondskans makter borta.

    Jag undrar om det finns något samband mellan påskbrasorna och valborgsmässoeldarna.

    SvaraRadera
  7. Jo man brände ju häxor på bål tidigare så jag antar att traditionen härstammar därifrån...

    Vi tänder inga valborgsmässoeldar här omkring oss. "Vappen" eller första maj som vi kallar det firas med struva och mjöd och studenterna sjunger in våren. För att inte tala om på större studieorter där det festas rejält och man går på picknick i parker och dricker champagne och äter kaviar :-) för att inte tala om den obligatoriska sillsmörgåsen till morgonmål (det är alltså i parkerna man äter detta till morgonmål). Det om traditioner :-) För min egen del håller jag mig till majvippan, mjöden och struvorna sittandes på en sten ute vid sommmarstugan (= majkalas).

    SvaraRadera