torsdag 11 oktober 2012

Idag är det dags

Idag klockan 13 tillkännages vem som får årets Nobelpris i litteratur. Om man får tro vadslagningsfirmorna är favoriterna japanen Haruki Murakami (bilden), irländaren William Trevor, syriern Adonis, kinesen Mo Yan, ungraren Péter Nádas och amerikanskan Joyce Carol Oates.

Till den listan kan läggas algeriskan/fransyskan Assia Djebar, irländaren John Banville, australiensaren Les Murray, kanadensiskan Alice Munro och kenyanen Ngũgĩ wa Thiong'o.

Om Adonis får priset vore det den första positiva nyheten för Syrien på mycket länge. Spännande tycker jag i alla fall att det är. Och som vanligt kommer tidningarnas kommentarfält att fyllas med inlägg som går ut på att det är en totalt okänd författare som fått priset. När det gäller Nobelpriset i litteratur anser ju alla som någon gång läst en bok att de är experter på den moderna världslitteraturen :-P

Fast riktigt häftigt vore det om Nawal El Saadawi fick priset. Jag har inte läst något av henne, men jag vet att hon är en egyptisk, feministisk författare som är aktivt i arbetet för mänskliga rättigheter och som motarbetar den barbariska sedvänjan att omskära/könsstympa flickor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar