tisdag 28 mars 2017

Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän)

Titel: Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän)
Författare: Jonas Jonasson
Förlag: Piratförlaget (2015)
Antal sidor: 310

Jonas Jonasson gjorde ju stor succé med Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän) är hans tredje bok. Det är en bok jag sett fram mot att få läsa.
I den här boken får vi följa en avsatt kvinnlig präst, en manlig receptionist på ett tredje klassens hotell samt Mördar-Anders.
De två förstnämnda kommer på flera goda (och förfärligt olagliga) sätt att tjäna pengar i en verksamhet där Mördar-Anders står i centrum. De tjänar pengarna utan att Mördar-Anders riktigt begriper vad som händer.
Boken får nog sägas vara mycket hädisk, vilket egentligen inte passar mig. Men samtidigt får man förstå att boken ska vara underhållande, och det är svårt att vara satirisk utan att trampa på en och annan öm tå.
Det är en ganska rolig bok och man får beundra Jonasson för att han lyckas hålla ihop alla spretande tåtar. Hans största problem är väl egentligen att hans första bok blev en sådan succé. Jämfört med debutromanen framstår hans senare böcker som lite blekare. Men lästiden kändes inte bortkastad. Den är underhållande, men inte lysande.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 29: En bok du länge velat läsa.

2 kommentarer:

  1. Jag stod inte ut med Hundraåringen, la av efter kanske 50 sidor. Den här ger jag nog inte ens en chans ...!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hur kan man inte älska Hundraåringen? :O

      Radera