lördag 1 juli 2017

Bokbloggsjerka 30 juni - 3 juli

Bokbloggsjerka i regi av Annikas Litteratur- och kulturblogg. Så här lyder veckans fråga:

Vem tycker du är Sveriges bästa författare (just nu eller genom tiderna)?

Det är naturligtvis en helt omöjlig fråga, men samtidigt en fråga som man bara måste ge någon form av svar på.

Jag tror att man ska undvika dagsaktuella författare. Författarskap bedöms bäst i backspegeln tror jag. Då är det två författare som jag särskilt vill lyfta fram - en kvinna och en man. Båda är nobelpristagare.

Kvinnan är givetvis Selma Lagerlöf. Den första kvinnliga nobelpristagaren i litteratur och den första kvinnan i Svenska Akademien. Bland hennes många romaner märks Gösta Berlings Saga, Jerusalem och Kejsarn av Portugallien.

Mannen jag valt är Per Lagerkvist. Även han var en av De Aderton. Här kan jag framhålla Barabbas, Dvärgen och Bödeln.

11 kommentarer:

  1. Visst är det så, att författarskap bedöms bäst "i backspegeln". Lagerlöf är väl ett utmärkt val. Lagerkvists Dvärgen var hemsk men bra! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Två författare som jag tycker är svåra att toppa.

      Radera
  2. Strindberg var också duktig berättare.

    SvaraRadera
  3. Dvärgen är en klassikerfavorit!

    SvaraRadera
  4. Jag läste Selmas böcker när jag gick i skolan och då gillade jag dem inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är mycket man läste i skolan av tvång som man inte gillade då 😉

      Radera
  5. Svar: Angående att du inte tycker Astrid Lindgren kanske beror på vilka svenska författare man har läst någonting av och även ens ålder. Jag har aldrig läst någonting av Selma och inte många andra "stora" svenska författare. Astrid gillar jag både filmer och böcker och så gör även mina barn, jag tycker hon är stor just därför att hennes historier håller fortfarande och inte bara var bra där och då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att jag inte tycker att Astrid L är den största svenska författaren beror på att jag inte tycker att barnböcker kan jämföras med vuxenlitteratur. Om du frågar mig vem jag tycker är den största svenska barnboksförfattaren genom tiderna väljer även jag henne. Men att sätta hennes berättelser om kurrekurredutter framför exempelvis Mobergs Utvandrarserie tycker jag blir konstigt.

      Ibland hör jag folk beklaga att AL inte fick Nobelpriset. "Hon gladde ju så många barn." Det tror jag är en uppfattning som bara finns i Sverige. Om det skulle vara kriteriet undrar jag varför ingen nämner A.A. Milne, J J Rowlings, Walt Disney och Enid Blyton. Jag tror att fler barn runtom i världen känner till Musse Pigg än Pippi Långstrump.

      Radera