lördag 15 juli 2017

Helgfrågan v 28

Helgfråga från Mias bokhörna. Den här gången är frågan:

Hur viktig är språkriktigheten i en bok?
Bonusfråga: Hur går det med sommarläsningen?

För mig är detta med språkriktigheten viktig. Det stör läsrytmen för mig om det är felaktig meningsbyggnad, egenartade förkortningar, ord som fattas i meningen och så vidare. Då stannar jag upp och irriterar mig på detta och därmed har jag blivit avbruten i mitt läsande. 

Det går bra med sommarläsningen, vilket delvis kan bero på att jag inte sätter upp några krav på mig själv. Jag läser när andan faller på, vilket ofta är när jag gått och lagt mig. Just nu läser jag Stefan Åbergs bok Kärleken kommer Kärleken går. Ett recensionsex som har fått tränga sig före en del andra böcker. Jag brukar försöka ge recensionsex lite förtur. Tyvärr finns i denna bok vissa exempel på det som jag talar om som svar på första frågan, men jag har inte hunnit så långt i den än.

16 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja, annars kan man sitta fast hur länge som helst i en bok.

   Radera
 2. Ett och annat fel kan jag stå ut med men blir det för många skrivfel så stör det läsupplevelsen.

  SvaraRadera
 3. Jag begriper aldrig varför korrekturläsning är så eftersatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen en kostnadsfråga, men ändå...

   Radera
 4. För stora och för många fel stör såklart. Visst kan det då även påverka läsflytet, man börjar leta fel... ibland rent omedvetet.

  SvaraRadera
 5. Ja men du är ju lite proffs på språkriktighet. Men alla kan vi göra misstag, men det får inte bli för många i en bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är snarast en belastning. Jag har alltför lätt att finna språkliga fel.

   Radera
 6. språkriktighet och korrekturläsning är mycket viktigt! en kan bli väldigt störd i läsningen om en ska behöva sitta och reta sig på felaktigheter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alla kan göra fel, men när det blir många misstag så tär det på läslusten.

   Radera
 7. Ord som saknas är en styggelse och jag kan inte förstå att det kan slinka igenom. De flesta förlag har ju i alla fall någon form av korrekturläsning, hoppas jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det får man hoppas. I vart fall de större förlagen.

   Radera
 8. Har också läst "Kärleken kommer och kärleken går" och insåg ganska snabbt att jag nog inte hör till målgruppen för boken och att jag störde mig på lite det du skriver. Men inte en helt oäven bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag avvaktar med mitt omdöme tills jag läst ut boken.

   Radera