tisdag 7 januari 2025

Tisdagstrion: Kungar (Heliga Tre Konungars dag igår)

Dags för årets första tisdagstrio! Det får bli kunglig glans idag. Denna tisdags tema är: Kungar. Igår var det trettondagen, vilken också kallas Heliga Tre Konungars dag, fastän Bibeln varken anger antalet vise män eller att de skulle ha varit konungar.

Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips!

Gamle Kungen är en biografi av Kjell Fridh. Vem som är "gamle kungen" kan vara en generationsfråga. Jag minns när jag för första gången använde uttrycket när jag talade med mamma. Detta måste ha varit på 1970-talet. För henne var gamle kungen Gustaf V. Men för mig var det Gustaf VI Adolf, och det är också honom denna biografi handlar.

På bilden ser vi kungen med en korg bland rosorna. Vi kan nog utgå ifrån att bilden är tagen på Sofiero, där Gustaf VI Adolf brukade tillbringa somrarna.

Sofiero slott byggdes till hertigparet av Östergötland, prins Oscar och prinsessan Sofia, sedermera kung Oscar II och drottning Sofia.

När hertigen av Skåne, prins Gustaf Adolf, gifte sig med den brittiska prinsessan Margaret, så fick de Sofiero i bröllopspresent. De båda är kända som kung Gustaf VI Adolf och kronprinsessan Margareta.

Henrik VIII:s sex hustrur av Antonia Fraser handlar om precis det som titeln anger.

Henrik VIII av England är en av detta lands mest kända monarker, och det beror just på att han var gift hela sex gånger och kanske även därför att lät halshugga två av sina hustrur.

Man kan utifrån detta få intrycket att kungens alla äktenskap var kortvariga. Men hans första äktenskap, det med Katarina av Aragonien, varade i 24 år. Henrik VIII var kung i 38 år och under den tiden var Katarina av Aragonien drottning i 24 år. Det var på slutet som kungen avverkade sina drottningar i rask takt.

Till sist Ingvar Anderssons bok om Erik XIV. Erik är nog en av den svenska kungalängdens mest mångfacetterade personligheterna.

Han var nog den dittills mest välutbildade konungen. Han talade flera språk flytande, inklusive latin. Som kronprins hade han stora planer, bland annat ville han gifta sig med den engelska drottningen Elisabet I. Han var på väg att resa till England när han nåddes av beskedet om faderns död och han fick återvända till Stockholm. Elisabet var i vilket fall som helst inte intresserad av honom.

Men än mer är han känd för sin mentalsjukdom. Han var sjukligt misstänksam och vid något tillfälle begav han sig ner i fängelsehålorna och tog med egen hand livet av några fångar som han betraktade som extra farliga fiender.

Den enda som kunde lugna honom var den unga ofrälse Karin Månsdotter. Hon var hans stora kärlek och han fick flera barn med henne och gifte sig med henne.

Hans vansinne kunde nog stormännen förlika sig med, men inte att Karin skulle bli drottning. Erik avsattes av sina bröder och brodern Johan III uppsteg på tronen. Erik fängslades, men utgjorde ändå ett hot mot den nye kungen eftersom han ju var den rättmätige konungen. Han dog dock i fängelset, förgiftad med arsenik. Enligt uppgifter ska giftet ha legat i ärtsoppan. Det råder nog inga tvivel om att det var hans bror Johan som hade beordrat mordet. Ingen skulle ha vågat mörda kungens bror utan kungens vetskap och samtycke.

31 kommentarer:

  1. Roligt med riktiga kungar! https://lottensbokblogg.wordpress.com/2025/01/07/tisdagstrion-v-2-kungar-heliga-tre-konungars-dag-igar/

    SvaraRadera
  2. Jag fick ta hittepå-kungar 🙂 https://bokslut.blogspot.com/2025/01/tisdagstrion-kungar.html

    SvaraRadera
  3. Intressant tema, mina kungar:
    https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2025/01/kungar-tisdagstrio.html

    SvaraRadera
  4. De här biografierna verkar intressanta. Själv har jag hållit mig till skönlitteraturen.
    http://mosstanten.se/2025/01/07/tisdagstrion-kungar/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tycker att den om Henrik VIII är riktigt intressant.

      Radera
  5. Mina tre konungar håller sig på bastmattan:
    https://skrivrobert.blogspot.com/?m=0
    Margaretha

    SvaraRadera
  6. Det där med att halshugga hustrur som inte födde söner, det var ingen vidare trevlig tradition.
    Kungligt också hos mig nu!
    https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2025/01/kunglig-lasning.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, det var inte därför han lät halshugga dem.

      Radera
  7. Vill mycket gärna läsa om Erik XIV. Tack för tips! Här är min trio: https://bokologen.se/2025/01/07/tisdagstrion-kungar/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wasatiden i Sverige och Tudortiden i England är mycket intressanta.

      Radera
  8. jag hoppade över biografierna.
    http://mrscalloway.blogspot.com/2025/01/tisdagstrion-v-2-2025.html

    SvaraRadera
  9. Mias bokhörna https://eggetbok.blogspot.com/2025/01/tisdagstrion-vecka-2-kungar-heliga-tre.html?m=1

    SvaraRadera
  10. Här sent omsider en länk till mina kungar: https://pepparkaksbokhyllan.wordpress.com/2025/01/07/tisdagstrion-kungar/

    SvaraRadera
  11. Intressanta Kung-biografier i din trio. Min innehåller bara hittepå kungar.
    https://mittbokintresse.blogspot.com/2025/01/tisdagstrion-kungar.html

    SvaraRadera
  12. Spännade tips! Undrar hur det var att vara gift med med den mentalt sjuke Erik XIV, och undrar om Henrik VIII saknade sin första fru, och därför aldrig kunde nöja sig med någon annan efter henne.
    Här är mina tips:
    https://justnujusthar.com/2025/01/07/tisdagstrion-rattkungen-en-fantasykung-och-carl-xvi-gustaf/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ju han själv som skilde sig från henne för att kunna gifta sig med sin andra hustru Anne Boleyn.

      Radera
    2. Karin Månsdotter ska ha varit den enda som kunde lugna kungen.
      Precis som Cinnamon säger så var det Henrik VIII:s eget beslut. Katarina av Aragonien vill absolut inte ha någon skilsmässa.

      Radera
  13. Intressanta kungar. Här finns mina https://cinnamonbooks.se/2025/01/07/tisdagstrion-kungar-heliga-tre-konungars-dag-igar/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Betydelsefulla, var och en på sitt sätt.

      Radera
  14. Han är "Gamle kungen" för mig också. Har läst en annan biografi över Erik XIV. Här är mina: https://scyllashylla.blogspot.com/2025/01/tisdagstrion-kungar.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns så väl när Aktuellts programledare satt i svart kostym och svart slips och meddelade att kungen var död. Om jag minns orden rätt inledde han med: "Vi har ett sorgebud till Sveriges folk. Konung Gustaf VI Adolf har avlidit."

      Radera
  15. Oj, en riktig radda med äkta kungar. Jag blandade en del hos mig.
    https://frokenchristina.blogspot.com/2025/01/tisdagstrion-kungar.html

    SvaraRadera