måndag 5 januari 2009

Fick en julidé

Jag fick en idé under julhelgen. Om den är bra eller inte vet jag inte än, men man måste väl få prova.

När man ska skriva en bok, så är det en förfärlig massa arbete, som kanske ändå slutar i refuseringens svarta hål. Tänk om man kunde dela på arbetet.

Jag har tidigare funderat på att skriva en bok med julberättelser, men inte riktigt känt att jag orkar tindra fram 15-20 noveller med julmotiv. Men om man vore fler...

Därför vill jag utmana er som eventuellt besöker den här bloggen och som har författarambitioner. Låt oss skriva en eller två julnoveller var, som vardera är på 3000-4000 ord. Innehållet i novellen bestämmer du själv. Den kan handla om tomtar, eller om tindrande barn på julaftonen, men den kan lika gärna handla om någon som sitter på julen och minns sin gamla käresta som lämnade honom/henne för 50 år sedan. Det viktiga är att novellen på något sätt har ett julmotiv.

Berätta om du vill vara med. I så fall skulle jag vilja ha ditt manus (digitalt) senast den 1 mars. Om det blir tillräckligt många som ställer upp så att det verkligen blir en julbok, skickar jag sedan det samlade manuset till några förlag. Om förlaget inte nappar, så har du ändå bara behövt skriva en eller två noveller, inte en hel bok. Hänger du på?

22 kommentarer:

 1. Det där är ingen dum idé. Och en deadline är bra att ha när man skriver. Då tvingas man få nånting gjort.
  Men tänk om det bara blir du och jag?

  Jag har en mejladress på min blogg som du kan nå mig på. Där längst uppe till höger.

  SvaraRadera
 2. Jo visst finns det en risk att det bara är du och jag. Det är därför jag ber alla att berätta om de vill vara med. Blir det för få, kan vi ju skrota projektet direkt.

  SvaraRadera
 3. Hej! Jag vill också gärna vara med - om jag bara får ;-)
  Jag är en sådan som har hamnat här på din blogg helt i misstag när jag någon gång i somras googlade runt och letade efter något intressant att läsa. Jag satte dig i favoriter på direkten och efter det brukar jag nu som då komma hit och "hälsa på". Men jag är dålig på att kommentera så jag därför har jag aldrig meddelat om att jag existerar. Förrän nu :-)
  Hoppas det inte gör någonting att jag inte bor i samma land som ni. Jag nämligen bor, lever och är född här på andra sidan viken - i Finland närmare bestämt.

  SvaraRadera
 4. Bra idé och bra initiativ!
  Jag har faktiskt under julen täkt på hur kul det skulle vara med en novelsamling om julen. Men inte kommit längre. Så kanske, om jag hinner och vågar, så skickar jag ett bidrag till dig!
  Om inget förlag nappar kanske Vulkan vore nåt?

  SvaraRadera
 5. Den där idén har jag haft i flera år, att skriva julnovell som alternativ till julkort och skicka till släkt och vänner, eller samla en bok med julnoveller... Så jag nappar direkt och instinktivt på din idé. Det låter roligt. :-) Om jag får ihop nåt innan deadline vore det jättekul att vara med på projektet!

  SvaraRadera
 6. Okej, då är vi fem stycken redan. Det här kan nog bli något. Och blir det inte något riktigt bra, så har vi nog haft kul på vägen.

  Ja, ni vet ju det där som Karin Boije skrev: Visst finns det mål och mening i vår färd, men det är vägen som är mödan värd.

  SvaraRadera
 7. Till Linnea: Det är klart att det inte gör något att du bor i Finland. Jag vill gärna betrakta Finland som östra rikshalvan ;-)

  SvaraRadera
 8. Det komiska är att första kapitlet i det manus jag arbetar på just nu utspelar sig på julafton, så jag har just suttit och skrivit om julen... Men det har varit jättekul så jag kan kan skriva mer. Jag deltar gärna!

  SvaraRadera
 9. Hm, jul you say, jag som helst ser vår här nu och inte -12 och snö...
  Men kul utmaning och jag är stark anhängare till deadlines, jag tror jag ska ge det ett försök jag också! Det vore om inte annat väldigt roligt att se om det här kan bli något.

  SvaraRadera
 10. Kul Bobbi och Sama att ni vill vara med.

  Jo Sama, jag håller med dig att man mer längtar efter vårkänslor än jultindring nu, men julböcker skrivs ju tyvärr inte i adventstid.

  Finns det förresten inga män som läser den här bloggen...?

  SvaraRadera
 11. Roligt, roligt! Jag hoppar på om jag hinner skrapa ihop någonting bra. :)

  SvaraRadera
 12. Ok, nu är jag på rätt ställe! Är gärna med, men Gud vad svårt. Skriva om julen! Shit, jag har inte ens firat jul i år, det juligaste jag upplevde var en hög julgranar som folk försökte sälja, men de såg ut som skogsavfall så jag tror inte det gick så bra.

  SvaraRadera
 13. Skrivarpiskan, det där lät ju som en idé till en julnovell. En bitter kvinna som inte firar jul går omkring, muttrande på stan, och fräser ut julgransförsäljarna som försöker lura på henne granar som ser ut som skogsavfall :-P

  SvaraRadera
 14. Hej,

  Jag blev väldigt glad och inspirerad över en novell om julen. jag är med.

  Cattis

  SvaraRadera
 15. Kul, Cattis! Jag ser verkligen fram mot att få sammanställa texterna om halvannan månad.

  SvaraRadera
 16. Hej!
  Jag älskar att skriva, men har i de flesta åren av mitt liv fått veta att jag inte kan. Sagor och berättelser har alltid bubblat ur mig, men inte fastnat på papper. Detta för att jag alltid fått höra, du som är ordblind kan ju inte skriva. Så, får en ordblind vara med?

  SvaraRadera
 17. Så vitt jag vet behöver inte ordblindhet minska skaparförmågan. Om det är så att några bokstäver hamnar på fel plats, så fixar jag det.

  SvaraRadera
 18. Tack, då ska jag sätta igång på stört.
  mvh Tjotten

  SvaraRadera
 19. Hör du Tjotten! Jag tycker i alla fall det ser ut som att du kan skriva!

  SvaraRadera
 20. Ska fundera på saken Robert. Jag var alltså i Afrika, så det var inte av bitterhet som jag inte firade jul. Det var rätt starkt att ha granar alls även om de var fula.

  SvaraRadera
 21. Tack för påpekandet, Skrivarpiskan. Jaha, Afrika. Ja där är det nog ont om julgranar...

  Jag hoppas du förstår att jag inte på allvar menade att DU är bitter. Jag fick bara ett novelluppslag när jag läste det du skrev.

  SvaraRadera
 22. Kul grej. Tack för mail. Hade inte sett detta innan. Jag vill försöka vara med! Verkligen! 3-4000 ord ska man väl hinna med så fort min förbenade flytt är klar. Count me in! skrivarmamma@gmail.com som du redan har noterat. :)
  Pernilla

  SvaraRadera