söndag 19 juli 2015

En smakebit på söndag - Hon vågade lämna islam

Dags för en smakebit på söndagen igen. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag läser nu, vid sidan av Vilhelm Mobergs roman Utvandrarna är Bilquis Begum Sheikhs bok Hon vågade lämna islam. Boken kom ut för över 30 år sedan och jag har läst den förut, men tog fram den igen för en omläsning.

Bilquis Sheikh var gift med en ämbetsman i Pakistan. När hennes man lämnade henne sökte hon finna tröst och en djupare mening med livet genom att läsa Koranen. Där fann hon många hänvisningar till profeten Jesus. Hon började läsa Bibeln för att få veta mer om honom.

Enligt islam ska en muslim som lämnar islam dödas. Det är inte ovanligt att kristna konvertiter i Pakistan mördas. Tidigt i boken berättas om en flicka mördats. Bilquis Sheikh frågar sin kristna tjänarinna Raisham om hon hört något nytt om den dödade flickan, men Raisham svarar nej. Här kommer en smakbit från den text som följer på detta:

Jag förstod mycket väl varför Raisham, som själv var en kristen, inte önskade tala om mordet. Hon visste lika väl som jag vem det var som hade dödat flickan. Hon hade ju övergett sin muslimska tro och låtit döpa sig till en kristen. Därför hade en bror, ursinnig på grund av den skam som denna synd hade gett hans familj, lytt den gamla muslimska lagen som säger, att den som avfaller från sin tro måste dödas.
Fastän de muslimska påbuden kan vara stränga och härda kan tolkningen ibland mildras med barmhärtighet och medlidande. Men det finns alltid någon fanatiker som vill tillämpa Koranens lagar på det mest extrema sättet. 
Alla visste vem det var som hade mördat flickan. Men ingenting skulle hända med mördaren. Så hade det alltid varit. Året innan hade en kristen tjänare till en missionär hittats i ett dike med avskuren hals. Ingenting gjordes åt den saken heller.

Edit: Jag har visst missat att smakbitarna gör uppehåll till den 9 augusti.

6 kommentarer: