måndag 13 juli 2015

Tematrio - Sånt som kan flyga

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om sånt som kan flyga. Så här skriver Lyran: Den här veckan är kanske temat svårt, vi får väl se hur det går. Temat är sånt som flyger och ordet ska finnas med i titeln. Alltså, berätta om tre böcker vars titel innehåller något som kan flyga!

Det där var en rolig utmaning tycker jag. Få se nu...

Då börjar jag med Khaled Hosseinis Flyga drakeRomanen är en gripande berättelse om pojken Amir, som växer upp tillsammans med den unge tjänaren Hassan. De delar det mesta, men Amir kan ändå inte förmå sig att säga att Hassan är hans vän. De är ju inte jämlikar.
När Amir deltar i drakflygartävlingarna är det Hassan som är draklöparen, som springer allt vad tygen håller för att hämta drakar som besegrats.
Hassan gör allt för Amir, men när Amir blir vittne till hur Hassan utsätts för övergrepp förmår han inte hjälpa honom. Amirs skuldkänslor gör att de båda pojkarna skiljs åt.
När Afghanistan ockuperas av Sovjetunionen flyr Amir och hans far till USA. Åren går och Afghanistan drabbas av ännu större olyckor genom att talibanerna kommer till makten.
Historien kommer ikapp Amir och han tvingas återvända tillbaka till Afghanistan för att äntligen nå försoning.

Sedan tar vi nobelpristagaren Yasonari Kawabatas Tusen tranor
När jag läste den, tyckte jag att den var lite svår att förstå. Den var nog väldigt japansk. Hur väl översatt den är vet jag inte, för den är inte översatt från det japanska originalet utan från en tysk översättning.
Den handar om Kikuji som förälskar sig i tre kvinnor. Först i en ung flicka som han möter vid en teceremoni, sedan i sin döde fars älskarinna och till sist i den sistnämndas dotter.
Och mitt i allt ihop rör sig en kvinna som fixar med teceremonier, och som tydligen har ett fult födelsemärke på sitt ena bröst. Varför det där födelsemärket är så viktigt begrep jag aldrig, men det nämns många gånger.
Inte heller begrep jag varför den där tredje förälskelsen propsade på att Kikuji skulle slå sönder en fyrahundraårig tekopp, som han fått av henne.
Boken var för all del fascinerande och jag är glad att jag har läst den, men jag misstänker att man måste vara mer insatt i japansk kultur för att förstå den dolda symbolik som jag misstänker finns där.

Den tredje boken jag valt är Karin Brink Holmqvists bok Rapsbaggarna. Visst flyger väl rapsbaggar? Jag tror det i alla fall.
Alla bor inte i storstan och alla är inte så sofistikerade. Som de båda bröderna Henning och Albert, som bor tillsammans som de alltid har gjort, bara en liten bit från barndomshemmet.
Tiden har stått stilla. Allt de båda bröderna begär av livet är en korvbit att lägga på smörgåsen och så naturligtvis snus.
När det öppnas ett hem för kvinnliga missbrukare i barndomshemmet blir de förstås oroliga. Oron får dem att vanka oroligt i rapsfältet och spotta snus. Det blir upptakten till en invasion av både ufologer och malmletare.
De båda bröderna är helt omedvetna om att de själva är orsak till det mesta av alla konstiga saker som sker kring deras hem.
Boken är rolig och det bästa är att jag är övertygade om att det finns sådana här personer som de båda bröderna i verkliga livet. När storstadsborna twittrar, dricker latte och går på spa finns det alldeles riktiga människor kvar där ute.

28 kommentarer:

 1. Rapsbaggar flyger, det tror jag bestämt! Den boken har jag inte läst, men Hosseini är ju i alla fall genial. Jag håller just på med Kawabatas "Snöns rike" och den är bra, men lite skum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är spännande med andra kulturer, men ibland är det nog svårt att förstå när skillnaderna är stora.

   Radera
 2. de två första har jag läst. tyckte mycket om dem

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar om Hosseinis böcker säljer för bra för att han någonsin ska bli aktuell för Nobelpriset...

   Radera
 3. Flyga drake är den enda jag läst av böckerna i din trio.

  SvaraRadera
 4. Flyga drake har jag också med i min trio idag.

  SvaraRadera
 5. Klart att rapsbaggar flyger :)
  Tusen tranor är den av dina tre som jag inte har läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nåt ska de väl använda vingarna till ;)

   Radera
 6. Tusen tranor är riktigt bra! Kawabatas näst bästa. Snöns rike är bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har jag inte läst. Får kanske försöka söka efter den.

   Radera
 7. Flyga drake vill jag läsa. Jag gillade verkligen Tusen strålande solar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte också om Tusen strålande solar, men jag tycker nog att Flyga drake var ännu bättre.

   Radera
 8. Kul trio! Rapsbaggarna hade jag inte ens hört talas om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rekommenderas som lättare sommarläsning.

   Radera
 9. Rapsbaggar den boken var riktigt kul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mot alla odds på nåt vis :D

   Radera
 10. Rapsbaggarna låter kul (och det är klart att de flyger) och jag föredrar de riktiga människorna framför de twittrande, lattedrickande och spagående. Varje dag. Alltid :)

  SvaraRadera
 11. Jag har också Flyga drake i min trio. Dina andra två har jag inte läst. Har däremot läst några andra böcker av Karin Brunk Holmqvist som jag tycker är trevliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har även läst Surt sa räven om rabarberna av KBH.

   Radera
 12. Flyga drake finns med i min trio med, en trio som faktiskt fick ett tema i temat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag såg det. Det var fyndigt!

   Radera
 13. Flyga drake har jag läst, väldigt bra! Tusen tranor låter intressant. Jag har läst en del av Brunk Holmqvist men inte Rapsbaggarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med dig om Flyga drake. Tusen tranor är väl en sån bok som det är roligt att skryta med att man har läst ;)

   Radera