tisdag 3 november 2015

Tematrio - Jobbiga böcker

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om jobbiga böcker. Så här skriver Lyran: Jag är visst lite dagvill efter att ha haft lov. Dessutom lite virrig av att inte ha sovit nästan något i natt. Men nu ska det i alla fall bli en trio och den kommer att inspireras av det jag läste i natt. För det var en så jobbig bok att jag inte kunde sluta lyssna och inte sova. Berätta om tre böcker som varit känslomässigt jobbiga att läsa.

Sanna skildringar av svåra förhållanden kan naturligtvis vara svåra att läsa, men de böcker som först kommer för mig är fiktiva berättelser.

Lars Keplers roman Paganinikontraktet är en spännande bok och visst är den bra. Men det fanns delar i den som jag hade svårt för. 
I ett avsnitt berättas om en ung flicka som med sin far som förtvivlat vittne får sitt ansikte sönderskuret. Detta som en hämnd mot föräldrarna.
Jag har väldigt svårt med skildringar av utstuderat våld mot barn.

Lejontämjaren av Camilla Läckberg är en annan bok som jag tyckte var jobbig att läsa. Läckberg har blivit värre och värre när det gäller våldsamheter. Jag förstår inte varför.
I den här boken får man läsa om unga flickor som kidnappats och sedan har återfunnits med ögonen bortfrätta, tungorna utskurna och trumhinnorna sönderstuckna.
En fullständigt onödig orgie i övergrepp mot barn, som fick mig att må dåligt.

Den tredje boken får ni själva välja om ni vill betrakta den som en skildring av verkliga förhållanden eller som en fiktiv berättelse. Det är Jobs bok i Gamla Testamentet.
Job är en rättfärdig man, som aldrig upphör att prisa Gud. Men Åklagaren (Satan) säger till Gud att det väl inte är konstigt att Job är så rättfärdig och gudfruktig. Han har ju fått allt. Då ger Gud Satan rätten att pröva Job. Allt får Satan göra, utom att döda Job.
Job utsätts för mängder av lidande. Det värsta är när alla hans barn dör. Då börjar Job att beklaga sig. Men några vänner kommer till honom och tillrättavisar honom. Till slut finner sig Job i sitt öde. Då återupprättas han av Gud som ger honom nya söner och även nya döttrar, vackrare än dem han miste.
Jag vet att många ser den här boken som mycket uppbygglig, men jag tycker att den är förfärlig. Man kan väl inte kompenseras för barn man har mist genom att få nya?! Jag har två barn och de är oersättliga för mig. Därför har jag svårt för moralen i Jobs bok.

14 kommentarer:

 1. Svar
  1. Lejontämjaren kan man definitivt klara sig utan.

   Radera
 2. har läst två Kepler, tror jag utan att vara speciellt imponerad. onödigt våld. får ta och läsa om Jobs bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore intressant att höra din åsikt om Jobs bok efter omläsning.

   Radera
 3. Har läst typ alla men den sistnämnda är nog ändå värst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobs bok är märklig på många sätt.

   Radera
 4. Det här är överlag mitt problem med moderna polisromaner - varför dessa orgier i äckel? Är det ett sätt att kompensera för att själva handlingen inte är särskilt spännande? Jag läste en av Läckberg och har inte tänkt ta mig an några fler av henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det märkligt! Vi som gillar deckare har ju inte något problem med att det är några mord inblandade. Men som sagt - varför dessa orgier i äckel? I sin bok Tio små negerpojkar tar Agatha Christie (eller rättare sagt mördaren) livet av en massa människor. Trots det är boken inte motbjudande, utan faktiskt riktigt trevlig att lösa.

   Radera
 5. Lejontämjaren är otroligt mörk.

  SvaraRadera
 6. Jobs bok är i varje fall läst av dessa, har väldigt svårt för den - så ja, den är hemskt jobbig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att det finns fler än jag som har läst Jobs bok och intressant att du håller med mig.

   Radera