måndag 9 november 2015

Tematrio - Syskon

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om syskon. Så här skriver Lyran: Som jag tidigare har nämnt har jag nyligen läst ut När hundarna kommer av Jessica Schiefauer, en roman som bland annat handlar om broderskap. Det finns ganska många böcker som berör syskonrelationer, ibland som ett centralt tema, ibland mer perifertBerätta om tre böcker som handlar om syskon.

Ganska ofta återanvänder jag böcker som jag redan använt som svar, men det är i alla fall ur olika perspektiv.


Först tar jag Karin Brunk Holmqvists bok Rapsbaggarna.
Alla bor inte i storstan och alla är inte så sofistikerade. Som de båda bröderna Henning och Albert, som bor tillsammans som de alltid har gjort, bara en liten bit från barndomshemmet.
Tiden har stått stilla. Allt de båda bröderna begär av livet är en korvbit att lägga på smörgåsen och så naturligtvis snus.
När det öppnas ett hem för kvinnliga missbrukare i barndomshemmet blir de förstås oroliga. Oron får dem att vanka oroligt i rapsfältet och spotta snus. Det blir upptakten till en invasion av både ufologer och malmletare.
De båda bröderna är helt omedvetna om att de själva är orsak till det mesta av alla konstiga saker som sker kring deras hem.
Boken är rolig och det bästa är att jag är övertygad om att det finns sådana här personer som de båda bröderna i verkliga livet. När storstadsborna twittrar, dricker latte och går på spa finns det alldeles riktiga människor kvar där ute.


Torgny Lindgrens bok Hummelhonung hade jag med i tematrion för tre veckor sedan, men jag tar med den ändå, eftersom den passar förträffligt till veckans tema.
Två bröder bor grannar, men hälsar aldrig på varandra eftersom båda hatar den andre. De är dödssjuka, och det enda de lever för är att överleva den andre.
En författarinna flyttar av en tillfällighet in hos den ene brodern, och hon vandrar mellan de båda och får så reda på orsaken till det oresonliga hatet.


Slutligen väljer jag Jan Guillous bok Brobyggarna, som är första delen i hans romansvit Det stora århundradet.
Tre fattiga norska bröder får av en tillfällighet möjlighet att studera till ingenjörer i Dresden. Som motprestation förväntas de återvända till Norge och bygga broar. Det är dock bara en av bröderna som återvänder.
I boken följer vi två av bröderna. Den ene (Lauritz) lever och arbetar i Norge, medan den andre (Oscar) hamnat i tyska Östafrika (det som idag kallas Tanzania). Den afrikanska delen är stundtals en grym och blodig historia, med mord och kannibalism. Här känns det nästan som om Guillou har inspirerats av min barndoms äventyrsböcker för unga.
Det är uppfriskande att det är belgare och engelsmän som framför allt framstår som grymma, giriga och blodtörstiga, medan tyskarna försöker sprida kultur och civilisation. Det är alltför vanligt i vår anglosaxiskt dominerade värld att tyskarna ses som brutala medan britterna är civiliserade tedrickare.
Den tredje brodern, Sverre, får vi inte höra så mycket om, men han får vara med desto mer i den andra boken i serien - Dandy.

21 kommentarer:

  1. bra trio, Hummelhonung hittade jag på loppis för 10 kr i helgen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är den av Lindgrens böcker som jag tycker minst om, men den passade in här.

      Radera
  2. Har inte läst någon av de här böckerna! Tack för tips!

    SvaraRadera
  3. Det är något speciellt med Torgny Lindgren!

    SvaraRadera
  4. Hummelhonung har jag länge haft stående i hyllan, verkar som något man behöver ladda för ett tag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läs den du. Alla behöver inte tycka lika ;)

      Radera
  5. "Hummelhonung" är i särklass det äckligaste jag läst. Blurk.
    Guillous böcker läser jag om jag hittar på bokrean, har jag tänkt. Gillar ju historiska romaner och har hört rätt mycket gott om den här serien.
    Men "Rapsbaggarna" lockar mig inte alls. Jag har läst en bok av den författaren och tyckte det var så uselt så jag fick lägga band på mig när jag skulle prata om den. För mig var det som när man ser buskis på teveteatern och inte fattar varför hela publiken tjuter av skratt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att det finns folk som håller med mig om Hummelhonung!

      Radera
  6. Har inte läst någon av böckerna i din trio.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar Guillous serie Det stora århundradet. Det ska väl vara han till att ta på sig ett sådant projekt.

      Radera
  7. Av någon underlig anledning så har jag aldrig lockats av Guillous historiska romaner. Har faktiskt ingen aning om varför.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns ju en del andra böcker att läsa :)

      Radera
  8. Rapsbaggarna lät kul. :) Guillou skriver bra, men har fortfarande inte tagit tag i de här historiska romanerna, men någon gång så!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag gillade Rapsbaggarna. Lättläst och avkopplande.

      Radera
  9. Brobyggarna står och samla damm i min hylla, tänkt läsa den så många gånger men alltid har det kommit något i vägen......i snart ett år har den stått där nu...Kanske ett projekt till julens ledighet?

    SvaraRadera
  10. Tre titlar som jag inte läst, men de fyra första delarna i Guillous serie väntar i bokhyllan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nåt att bita i! Men de är lättlästa.

      Radera