lördag 23 juli 2016

Bokbloggsjerka 22-25 juli

Bokbloggsjerka i regi av Annikas Litteratur- och kulturblogg. Det har varit stört omöjligt att komma in på Annikas blogg, men jag har hittat frågan på andra bloggar som lyckats ta sig in. Veckans jerka handlar om relationer och Annika ställer följande frågor:
Har du råkat på någon relation (kan vara mellan vän/fiende, kollegor emellan, etc.) i en bok (film eller tv-serie) som du fascineras/förundras lite extra över? Om inte, skriv fritt om något som har med relationer att göra (t.ex. din egen relation till en viss författare).

Mitt exempel kommer från en bok, även om det inte är litterära gestalter i vanlig mening. Jag är lite förundrad över Jesus, Petrus och Judas Iskariot. Judas Iskariot kallas för undergångens son, han är en förrädare och Dante placerar honom längst ner i helvetet. Petrus förnekar Jesus tre gånger innan hanen gal och han hugger örat av en av de tempelvakter som kommit för att gripa Jesus. Om Petrus hade fått sin vilja igenom, skulle Jesus aldrig ha dött på korset, uppståndelsen skulle inte ha skett och kristendomen skulle inte ha existerat. Det är tack vare att Judas Iskariot lämnar ut Jesus som allt detta sker, som är grunden till kristendomen.

Ändå framställs Judas Iskariot som den värsta människa som någonsin existerat, medan Petrus får nycklarna till Himmelriket.

Jag skulle allt gärna vilja sitta ned med dessa tre herrar och tala igenom det här ordentligt, för det är något i deras inbördes relation som inte stämmer.

8 kommentarer:

 1. väldigt intressant relation, Robert! jag skulle också vilja vara med

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skulle ju inte kunna sitta tyst ;)

   Radera
 2. Ja ibland skulle en vilja vara med, intressant relation du nämner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just Judas roll har väl legat till grund för en del böcker och filmer.

   Radera
 3. det är väl en tolkningsfråga... dessutom hade gud bestämt allt i förväg - som föräldrar gjorde på den tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men om Gud hade bestämt allt i förväg, då uppfyllde väl Judas Guds vilja? Så varför talar vi inte om Sankt Judad Iskariot?

   Radera
 4. Klart originell tanke som svindlar, lite grann i alla fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om den är originell, men visst förändrar den perspektiven.

   Radera