fredag 8 juli 2016

Dödssynden

Titel: Dödssynden
Originalets titel: To Kill a Mockingbird (1960)
Författare: Harper Lee
Förlag: Bonnier Pocket (2015)
Antal sidor: 285

Dödssynden är en modern klassiker. Boken kom ut 1960 och väckte stor uppmärksamhet. Den tilldelades Pulitzerpriset.

Man skulle ju tro att författarinnan, Harper Lee, därefter skulle skriva en massa böcker och rida på framgångsvågen, men denna bok såg länge ut att bli hennes enda. Tills författarinnan, som avled ett par månader före sin 90-årsdag i år, plötsligt gav ut en andra bok 2015. 55 år efter debuten kom hennes andra bok - Ställ ut en väktare. Den boken skrevs före Dödssynden, men utspelar sig senare. Det var skriverierna kring detta som fick mig nyfiken på Dödssynden. Jag måste motvilligt erkänna att jag inte kände till den tidigare.

Dödssynden utspelar sig i en liten stad i Alabama i den amerikanska Södern i mitten av 1930-talet. En svart man anklagas för våldtäkt på en vit kvinna. Advokaten Atticus Finch försvarar honom, vilket inte uppskattas av alla. Varför bry sig om att hålla en rättegång mot en neger, när man lika gärna kan lyncha honom direkt?

Bokens berättare är advokatens åttaåriga dotter Scott (Harper Lee själv?). Den skarpsinniga flickan ser igenom samhällets förljugenhet. Hur kan hennes lärarinna tycka så synd om judarna i Tyskland, samtidigt som hon inte har det minsta till övers för de svarta i den egna staden?

I boken används orden neger och nigger hela tiden. Det här är en bok som man definitivt inte får byta ut dessa ord mot andra som är mindre stötande idag. De behövs för att man ska förstå det samhälle som beskrivs. Det går inte att byta ut ett ord som "niggerälskare" mot "afroamerikanälskare", för då skulle man helt radera det rasistiska samhälle som beskrivs.

Dödssynden är en riktigt bra bok, och jag förstår att den blev mycket uppmärksammad när den gavs ut 1960. Det var en tid när svarta i sydstaterna fortfarande förvägrades rätten att rösta och svarta och vita hade olika offentliga toaletter, skilda skolor och skilda säten i bussarna.

Nu längtar jag faktiskt efter att få läsa Ställ ut en väktare.

Kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 8: Läs en lånad bok.

4 kommentarer: