onsdag 21 maj 2025

Veckans kulturfråga v. 21 2025


Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. Linda undrar vilken bok vi just har läst, vilken vi läser nu och vilken som blir nästa bok. Veckans kulturfråga lyder: 

Hur ser din "last-now-next-trio" ut?

Den senaste boken var Storebror av den isländske författaren Skúli Sigurðsson, En riktigt bra deckare/spänningsroman/psykologisk thriller.

Just nu läser jag De utbytbara av Sture Eriksson och Catharina Mann. Den ingår i deras serie Vemdalsmorden.

Jag är inte helt säker på vilken nästa bok blir. Det kan bli Hembiträdets hemlighet av Freida McFedden.

Dagens visdomsord 2025-05-21

Alla magistraters makt måste vara begränsad, och människor ska inte anförtros obegränsad makt. (George Washington)

tisdag 20 maj 2025

Tisdagstrion: Böcker av tre utomnordiska favoritförfattare

Dags för veckans tisdagstrio! Jag höll på att skriva utomjordiska, men dit har vi inte kommit än. Det får räcka med utomnoriska. Denna tisdags tema är: Böcker av tre utomnordiska författare. 

Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips!

Floden mellan bergen är skriven av kenyanen Ngũgĩ wa Thiong'0. En författare som ofta har nämnts som en tänkbar nobelpristagare i litteratur. 

Två gikuyustammar i Kenya under den brittiska kolonialtiden strider sinsemellan om värdet av gamla traditioner kontra det nya västerländska inflytandet. Konflikten markeras geografiskt av floden som rinner mellan samhällena. Ett älskande par från vardera sidan försöker överbrygga klyftan, något som resulterar i en tragedi.

Detta är en riktigt bra bok, som ger ett afrikanskt perspektiv på vad som händer när kolonisatörer tar marken från dem som ägt den i många generationen samtidigt som de vill påtvinga "infödingarna" europeisk religion och europeiska värderingar.

Jag kommer aldrig, aldrig någonsin att acceptera kvinnlig omskärelse (könsstympning), men det är ändå oerhört intressant att läsa det afrikanska perspektivet. En infödd kristen pastor predikar straffdomar över dem som låter omskära sig (gäller både pojkar och flickor) eftersom den som kristnat honom sagt att det är syndigt att göra det. Men hans dotter går emot honom och kräver att bli omskuren. Hon vill bli kvinna och hon vill göras vacker.

När det blir konflikt mellan stammens traditioner och kolonisatörernas religion, så blir det viktigt att försvara det gamla till varje pris.

Jag tycker mycket om afghan-amerikanen Khaled Hosseinis böcker, och då inte minst Tusen strålande solar.

Men det är inte så lätt att läsa en sådan här bok, för den rymmer så otroligt mycket smärta. Vi får följa Mariam, som vid femton års ålder tvingas gifta sig med en trettio år äldre man som misshandlar henne. Efter nära tjugo års äktenskap tvingas ytterligare en ung flicka gifta sig med Mariams make.

Vi följer inte bara kvinnornas vardagsliv, utan vi får också en inblick i hur människor påverkas av först Sovjetunionens ockupation och sedan talibanernas grymma styre. Gammal unken islam tvingar kvinnor att hålla sig i sina hem. De får inte arbeta och inte gå på stan utan att en manlig släkting ledsagar dem. Givetvis får inte flickor gå i skolan. All musik förbjuds och tusenåriga kulturskatter förstörs.

Hosseini står på kvinnornas sida i boken, det är helt klart. Jag skulle nästan vilja se den som feministisk. Men det handlar inte om en feminism där man funderar över patriarkala strukturer, om man ska säga "hen" och diskuterar delad föräldraförsäkring. Nej, här handlar det om kvinnor som kämpar för sitt människovärde.

Konklaven är en bok av Robert Harris, som jag tycker är en mycket bra författare. Jag kände att jag var tvungen att ta med den boken idag, med tanke på att konklaven inleds i morgon då kardinalerna stängs in i Sixtinska kapellet för att välja en efterträdare till påven Franciskus.

Påven är död. Bakom Sixtinska kapellets låsta dörrar samlas etthundraarton kardinaler från hela världen. Under ledning av kardinal Lomeli, som i tysthet vacklar i sin gudstro, ska de heliga männen utse den universella kyrkans nya överhuvud.
Men konklaven drar ut på tiden. Favoriter faller och obekväma sanningar kommer upp till ytan. Och ingen av de närvarande kan förutse hemligheten som den blivande påven bär på...

Det här var en bok jag verkligen såg fram mot att läsa, och jag blev inte besviken. Påveval är spännande, och att få följa processen inifrån (även om historien är uppdiktad) är fängslande.

Det brukar sägas att den som går in i konklaven som påve kommer ut som kardinal. Det som avses med talesättet är att det inte brukar vara storfavoriten som blir kardinalernas val till ny påve.
Robert Harris är mycket skicklig på att bygga upp spänningen. Boken störde min nattsömn något, för det har varit så svårt att lägga ifrån sig boken. Bara ett kapitel till...

Boken har på slutet en fullständigt oväntad twist. Vad den är tänker jag givetvis inte berätta här. Jag säger bara så här: Läs boken! Det är en fantastisk spänningsroman! Jag har även sett filmen, och den var också jättebra.

Det enda negativa jag har att säga om historien är att det flera gånger framförs att en del kardinaler kan ha ett intresse av att fördröja valet och blockera konklavens beslut. Bakgrunden till detta skulle vara att det krävs två tredjedels majoritet för att bli vald, men efter trettio misslyckade försök skulle konklaven kunna besluta att det räcker med enkel majoritet. Regeln om att kunna använda sig av enkel majoritet infördes av Johannes Paulus II, men upphävdes av efterträdaren Benedikt XVI. Där brast Harris i research.

söndag 18 maj 2025

Aj aj aj!

Igår, lördag, var jag borta hela dagen. Därför blev det ingen Veckans mening. Jag hoppas på er tillgift för detta.

torsdag 15 maj 2025

Storebror av Skúli Sigurðsson

Titel: Storebror
Originalets titel: Stóri Bróðri
Författare: Skúli Sigurðsson
Förlag: Modernista (2024)
Antal sidor: 511

En svartklädd maskerad person har överfallit och brutalt misshandlat en joggare i ett friluftsområde i Reykjavik. Journalisten Emil Þorsteinsson och hans kollega Magnea Ísaksdóttir börjar gräva i fallet. Emil har källor inom polisen, och Magnea har en användbar kontakt inom akutsjukvården. De misstänker snart att det inte rör sig om ett enstaka fall, utan är ett i en rad av liknande mord. Gemensamt är att offren fått meddelanden fasthäftade på bröstet, med ord som "Våldtäktsman" och "Pedofil". Paret skriver en första artikel som väcker stor uppmärksamhet. Gärningsmannen får snart namnet Storebror.

Skúli Sigurðsson är ännu en i raden av isländska författare som skriver riktigt bra deckare och spänningsromaner. Varför har jag inte upptäckt detta land tidigare. Hans debutroman Storebror belönades med priset Blodsdroppen 2023 såsom varande årets bästa isländska kriminalroman.

Romanen utspelar sig i två tidsperioder. Den ena för några decennier sedan. På ett gosshem finns ett antal barn och ungdomar, som lever under svåra förhållanden. Sexuella övergrepp är vanliga, både av andra av ungdomarna och av dem som är anställda att skydda dem.

Den andra tidsperioden är nutid. En maskerad person överfaller ensamma män under kvällar och nätter med fullmåne och misshandlar dem brutalt. Offren får en lapp fasthäftad på bröstet med ord som "Våldtäktsman" och "Pedofil". Fallen får stor medial uppmärksamhet och gärningsmannen får namnet Storebror.

Detta är inte en sådan deckare, där man sitter som på nålar och frenetiskt försöker räkna ut vem gärningsmannen är. Det får man veta ungefär efter att ha läst halva boken. Bokens behållning är istället att man får följa gärningsmannen och veta hans tankar. Dessutom följer vi polisens arbete och två journalisters sökande efter sanningen. Polisledningen visar sig vara inkompetent, men det finns krafter som inte vill att tidningarna kritiserar polisens arbete. Men det finns även poliser som träget arbetar på för att lösa fallet.

Den här boken tyckte jag riktigt bra om och den rekommenderar jag å det varmaste!

Kaosutmaning 2025 får denna bok svara mot punkt 15: Läs en bok från ett nordiskt land (ej Sverige).

onsdag 14 maj 2025

Dagens visdomsord 2025-05-14

Hela världen är full av underverk, men vi är så vana vid dem att vi kallar dem vardagliga. (H C Andersen)

tisdag 13 maj 2025

Tisdagstrion: Skildringar av USA

Dags för veckans tisdagstrio! USA är faktiskt mer än Donald Trump, även om det är svårt att tro det just nu. Det stora landet i väster innehåller givetvis så mycket mer. Denna tisdags tema är: Skildringar av USA. 

Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips!

Där kräftorna sjunger av Delia Owens.

Kya Clarke växer upp i våtmarken utanför en liten by utanför North Carolinas kust. Familjen har inte mycket pengar, tillvaron är svår och en efter en ger sig hennes familjemedlemmar av. Kya är bara ett barn men tvingas överleva i den öde våtmarken helt ensam, isolerad från omvärlden och med bara fiskmåsar som vänner. Byborna börjar snart sprida elaka rykten om henne, de kallar henne "Träskflickan" och utsätter henne för kränkningar under flera år. När Chase Andrews, stadens talangfulla quarterback och en riktig svärmorsdröm, hittas död i närheten av Kyas hem blir hon omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Vad polisen och byborna inte vet är att Kya är långt ifrån den obildade enstöring som de tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Asfaltsland av S.A. Cosby var en trevlig överraskning. Den var bättre än jag hade förväntat mig. Romanen är spännande, fylld med biljakter och skjutningar. De kriminella i den här boken är inga duvungar, utan de är beredda att svika varandra och att utan pardon döda den som råkar stå i vägen för dem.

Men det som gör att jag uppskattade boken är inte våldet utan att man får följa Beauregard Montage och man förstår mer och mer vad det är som har format honom. Han sliter med frågan om våldet och kriminaliteten är något som av någon naturlag kommer att gå i arv till sönerna. 

Cosby använder mängder av metaforer i sitt skrivande och jag antar att det varit en utmaning för översättaren Ylva Spångberg att göra om dem till svenska. I början tycker jag att de var underhållande, men efter ett tag blir det för mycket. Jag kan nämna några exempel. "Dess enda kvarvarande baklyse sken som ögat på en demon när den bromsade inför en hårnålskurva." "Dusterns främre stötfångare kysste tomrummet där den andra bilen nyss hade haft en stötfångare." "Bakluckan studsade upp och ned som en strippa vid en stång." "Han hörde hur motorn i den röda bilen varvade som när Gud skrek åt Moses på berget Sinai." (Och dessa exempel är hämtade från ett och samma kapitel!)

Men sammantaget är det en bra spänningsroman och jag har senare läst Alla syndare ska blöda av denne flerfalt prisbelönte författare.

Det växte ett träd i Brooklyn av Betty Smith. Att läsa den här boken är att stiga in i en annan värld. Ett Brooklyn för över hundra år sedan. Inte en berättelse om de omåttligt rika, utan om en flicka från en mycket fattig miljö. De har inte många ägodelar och det är inte alltid lätt att sätta mat på bordet, men kärleken mellan familjemedlemmarna är påtaglig. Kärleken fördelas dock lite olika. Francies mamma älskar sonen mer än dottern. Men turligt nog finns pappan där, en slarver men en man med ett gott hjärta. Det är han som ser till att Francie får komma till en bättre skola, trots att det är emot reglerna. Men med en liten lögn här och där ordnar det sig.

Francie älskar att läsa och hennes dröm inför framtiden är att bli författare. En skjuts framåt får hon när en lärarinna kommer på henne med att ha ljugit. Lärarinnan är klok. Istället för att ge henne en anmärkning, säger hon att hon inte skulle vilja ta ifrån Francie hennes fantasi. Men hon ger henne rådet att när hon talar så ska hon försöka säga som det är. Sedan kan hon skriva hur det borde vara. Se där en författargärnings början.

Detta är en mycket bra bok, som får en att känna att man själv befinner sig i Brooklyn. Boken är lättläst och den är skriven med stor värme,

söndag 11 maj 2025

En smakebit på søndag - De utbytbara

Idag är det söndag. Utan att spoila delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är Astrid Terese med bloggen Betraktninger.  Boken heter De utbytbara och är skriven av Sture Eriksson och Catharina Mann.

När en kvinna hittas mördad på Gästgiveriet i Vemdalen kastas kriminalkommissarien Stina Wirén Lango in i en mordutredning som så småningom leder till ett barnhem i Ukraina.
Samtidigt vill hemvändaren Henning Åsberg slutföra ett reportage som den mördade kvinnan, en journalistkollega till honom, påbörjat. Det handlar om nationella adoptioner och visar sig ha trådar in i mordutredningen.
Spåren leder Stina och Henning in i en känslokall värld, full av girighet och cyniskt utnyttjande av barn.

Smakbiten är hämtad från sidan 24:

Stina blir sittande med hakan i händerna och blicken mot kyrkbacken mitt emot. En händelse som förföljt henne från barndomen dyker upp: Det knackade på dörren hemma hos mormor och morfar, där släkten var samlad för att fira jul. Utanför i det ymniga snöfallet stod två poliser. När morfar bjudit in dem i farstun informerade en av dem med sävlig röst att äldsta dottern Anna-Maria just omkommit i en trafikolycka uppe på stora vägen. Även om det var många år sedan kan Stina fortfarande i sina återkommande mardrömmar höra mormors djuriska vrål, som fick samtliga vuxna i köket att rusa fram till barnen och föra ut dem till salen.

lördag 10 maj 2025

Veckans mening v. 19 2025

Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Veckans mening är hämtad från De utbytbara av Eriksson & Mann.

Därinne ligger ett lock av matos och Stina är tacksam över att ha kängor med ordentliga räfflade sulor då golvet är blankt som en skridskobana av frityrfett.

Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet!

onsdag 7 maj 2025

Dagens visdomsord 2025-05-07

Frihet är inte värt att ha, om den inte omfattar friheten att göra fel. (Mahatma Gandhi)

tisdag 6 maj 2025

Tisdagstrion: Norrland från Lappland till Gästrikland

Dags för veckans tisdagstrio! Nu är det dags för oss sörlänningar att bege oss norrut. Denna tisdags tema är: Norrland från Lappland till Gästrikland. 

Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips!

Den första frosten var Anna Kurus debutroman och den första boken i Kirunatrilogin. Det är en psykologisk thriller, där läsaren förstår att allt inte är som det ska. Men på vilket sätt?

Allis kan inte glömma det flämtande ljudet av hur hans lungor töms på luft. Så fort hon blundar på kvällen ser hon hans kropp, inklämd under bildens rostiga underrede på verkstaden i Kiruna. Hon hör det ödesdigra ljudet från domkraften innan allt fallet: Det förvridna ansiktet. Blodet som droppar när ambulanspersonalen bär ut honom. I ett försök att komma undan det plågsamma minnet tar Allis sin tillflykt till en ensligt belägen stuga i de norrländska fjällen, där hon ser fram emot att få vare ensam och återhämta sig. Men det finns en annan stuga i trakten. Där bor Jonas, som försöker läka såren efter sitt spruckna förhållande. Och samtidigt har en man vid namn Raumo lämnat Helsingfors för att fjällvandra i Sverige. När dessa tre livsöden stegvis vägs ihop och fjällsommaren gör mot sitt slut befinner sig Allis i en långt farligare situation än hon någonsin kunnat föreställa sig.

Detta är en riktigt bra psykologisk thriller i lappländsk miljö som jag kan rekommendera.

Boken Självtäkt är skriven av en mindre känd deckarförfattare, nämligen tidigare åklagaren och sedermera domaren Tove Klackenberg. Hennes debutbok hette Påtaglig risk att skada, vilken fick debutantdiplomet av Svenska Deckaradademin. Senare har hon givit ut böckerna Inlåst och Dömd på förhand.

Självtäkt handlar om åklagaren Svea Lundström Duval som knappt hinner börja på sin nya arbetsplats i Östersund förrän Härjedalen drabbas av en rad sabotage. Tidningarna är snabba att knyta händelserna till rättstvisten mellan traktens markägare och samebyarna, och Svea placeras i Sveg för att leda den uppmärksammade utredningen.

Det finns saker som jag tycker är mycket bra i boken. Exempelvis de många tydliga exemplen på hur samerna blivit förtryckta långt in i vår tid. Fortfarande finns stora motsättningar mellan samer och svenskar i Sameland.

(Lustigt förresten att Tove Klackenberg låter en same i boken tala om svenskarna som ett annat folk. Det blev ju ett förfärligt bråk när sverigedemokraten Björn Söder benämnde samer som en egen nationalitet.)

Intrigen är väl inte helt dum. Det blir en hel del brott som ska lösas, och det gäller för polisen och för åklagaren att försöka se om det finns något samband. Men varför måste Svea Lundström Duval bo i en husbil när hon tjänstgör i Härjedalen? 

Det jag har svårast att acceptera i boken är upplösningen. Plötsligt kommer det renar och skotrar med maskerade förare instormade mitt i ett EU-möte, och mitt i allt detta står allting klart för Svea Lundström Duval. Där hängde jag faktiskt inte riktigt med. 

Blodgärning är Thomas Svenssons debutroman. Den är inspirerad av en verklig händelse, ett mord som begicks strax intill författarens bostad. Romanen utspelar sig i ett lokalsamhälle som har fallit i glömska, en bofast samebefolkning inte långt från Sundsvall.

Jag gillar verkligen Thomas Svenssons idé att använda sig av ett tidningsklipp från 1906 som grund för sin roman. Tidningsartikeln beskriver ett vådligt mord och lite av bakgrunden till dådet, men givetvis saknas där all information om hur livet sett ut för mördaren. Det är den bakgrunden som författaren i fiktiv form berättar.

Boken inleds och avslutas med händelser 1905, men däremellan får vi del av en historia som utspelar sig på 1860- och 1880-talen. Thomas Svensson skildrar inte bara de enskilda karaktärernas liv utan ger samtidigt en bild av ett fattig-Sverige där rasismen är starkt utvecklad. Den samiska befolkningen förtrycks och måste sitta längst bak i kyrkbänkarna.

Romanens huvudperson är samekvinnan Suni eller Maria som hon helst vill bli kallad och hennes märkliga förhållande till pojken Erik. Erik är en rent ut sagt förfärlig människa redan som barn. Det är svårt att finna något försonande drag hos honom. Jag kan ibland känna att jag irriterar mig på Suni. Hon tänker i många situationer att hon ska säga ifrån, men orden kommer aldrig över hennes läppar. Måste hon vara en sån mespropp? kommer jag på mig själv att tänka. Lite mer jävlar anamma hos Suni hade inte skadat.

Blodgärning är en intressant debutroman just därför att författaren har skapat en historia av en verklig händelse, samtidigt som han ger läsaren en bild av samhällsförhållanden som inte ligger mer än halvtannat sekel bort. Dock kan jag tycka att vissa passager blir lite långrandiga och att lite bättre korrekturläsning inte hade skadat. Men jag är ändå nyfiken på vad Thomas Svenssons nästa roman ska handla om.

Till sist vill jag gärna ge beröm för den fina omslagsbilden. Om jag förstår saken rätt är bilden tagen av författarens hustru Ulrika.

lördag 3 maj 2025

Veckans mening v. 18 2025

Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Veckans mening är även denna vecka hämtad från Storebror av Skúli Sigurdsson. Där finns en härlig formuleringskonst, så för en gångs skull ska jag ta med två meningar. (De kommer från olika sidor.)

Att ta i polischefens beniga och slappa hand var däremot som att hälsa på en nyss avliden, ännu inte kallnad kropp.

Han var en kolhydratsreducerad och ojäst version av Burt Reinolds.

Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet!

tisdag 29 april 2025

Tisdagstrion: 1700-talet

Dags för veckans tisdagstrio! Nu tar vi en resa bakåt i tiden. Till ett århundrade då Gustav III och Carl Michael Bellman levde. Denna tisdags tema är: 1700-talet (böcker utgivna på 1700-talet eller handling från 1700-talet). 

Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips!

1793 är en bok av Niklas Natt och Dag. Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.
Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstaden avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.
Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande.
Det är ingen självklarhet att en berättelse om ett fiktivt mordfall, som författaren placerar drygt två sekler bakåt i tiden, ska bli intressant och läsvärd. Natt och Dag lyckas med detta. Dels därför att själva mordhistorien är väl berättad, dels därför att han beskriver ett Stockholm med dess människor på ett sätt och med ett språk som känns trovärdigt.
Jag har lärt mig en hel del under läsandet. Inte kände då jag till de "paltar" och "korvar" som bevakade huvudstadens gator på ett sätt som oftast drabbade dem som stod längst ner på samhällsstegen. Inte heller kände jag till Fatburen, en sjö som fanns på Södermalm ända till 1850. Ibland har jag googlat saker som författaren skriver om och nästan alltid funnit att de varit korrekt beskrivna. Den grevliga ätten Balk som finns med i romanen har dock inte existerat. Sannolikt därför att författaren inte velat utpeka en specifik adelsätt. (Niklas Natt och Dag tillhör för övrigt Sveriges äldsta nu levande adelsätt.)
Romanen 1793 är en mycket välskriven och läsvärd roman, som av Svenska Deckarakademin utsågs till 2017 års bästa deckardebut.

Så får det bli en bok som jag inte har läst - Hjelpreda i Hushållningen för Unga Fruentimber av Cajsa Warg.
Boken utgavs 1755. En intressant detalj är att det ingenstans i boken skrivs: "Man tager vad man haver."
Fruentimbers Plikt at Upöfwa Deras Wett av Hedvig Charlotta Nordenflycht utgavs 1741 och den har jag tyvärr inte heller läst.
Författaren var en feminist som försörjde sig på sitt skrivande, vilket var mycket ovanligt på den tiden.
I den här boken tar hon upp kvinnoförtrycket och hävdar kvinnans rätt till boklig bildning. Hon skriver att det är kvinnans plikt att själv se till att vidareutveckla sitt förstånd och att bildning skulle se till att de blev både bättre hustrur och mödrar.

söndag 27 april 2025

En smakebit på søndag - Storebror

Idag är det söndag. Utan att spoila delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är Astrid Terese med bloggen Betraktninger.  Boken heter Storebror och är skriven av Skúli Sigurðsson.

En svartklädd maskerad person har överfallit och brutalt misshandlat en joggare i ett friluftsområde i Reykjavik. Journalisten Emil Þorsteinsson och hans kollega Magnea Ísaksdóttir börjar gräva i fallet. Emil har källor inom polisen, och Magnea har en användbar kontakt inom akutsjukvården. De misstänker snart att det inte rör sig om ett enstaka fall, utan är ett i en rad av liknande mord. Gemensamt är att offren fått meddelanden fasthäftade på bröstet, med ord som "Våldtäktsman" och "Pedofil". Paret skriver en första artikel som väcker stor uppmärksamhet. Gärningsmannen får snart namnet Storebror.

Smakbiten är hämtad från sidan 26:

Emil gillade idén att den svartklädde hade något otalt med offren och således hämnades för något. Men han insåg att det var rena önsketänkandet, att han bara försökte se logik i förloppet för att få till den perfekta nyheten.
"Det är ingen thriller", sa Magnea och nöp honom lätt i huden på låret.
"Jag vet", sa han och tömde i sig det sista ur koppen. Han hade fått till chokladen riktigt bra, men Magnea hade tyckt att den var för stark och spätt ut den med mera mjölk. Emil rynkade kärleksfullt på näsan.

lördag 26 april 2025

Veckans mening v. 17 2025

Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Veckans mening är hämtad från Storebror av Skúli Sigurdsson.

Det var en perfekt sving och basebollträet träffade joggaren i övre delen av magen.

Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet!

fredag 25 april 2025

Varför tror inte alla på Darwin? av Johnny Bergman

Titel: Varför tror inte alla på Darwin?
Författare: Johnny Bergman
Förlag: Timoteus Förlag (2020)
Antal sidor: 192

Den här boken ger ett ovanligt perspektiv på Darwins evolutionslära och presenterar fakta och förhållanden, som sällan får chansen att komma till tals i massmedia. Medvetet eller omedvetet talas det inget om de svagheter och brister som visat sig finnas i teorin om en evolution.
Författaren tar här chansen att sticka hål på den vanliga uppfattningen att livets uppkomst och påstådda evolution är bevisad utom allt rimligt tvivel. Han ställer frågan: Varför tror inte alla vetenskapsmän i så fall på evolutionsläran?

I Varför tror inte alla på Darwin? tar författaren ett nappatag med den evolutionslära som de flesta nog tror är bevisad bortom rimligt tvivel. Han pekar bland annat på avsaknaden av mellanformer, "den felande länken" bland fossilen. Detta bekymrade redan Darwin, men denne trodde att det berodde på att det fanns så få fossil. Sedan dess räknas de framgrävda fossilen i miljarder, men lik förbaskat saknas de där mellanformerna.
Det är bara en av punkterna som Bergman tar upp när han visar på bristerna i evolutionsläran. Boken är tunn, vilket gör det lättare för oss "vanliga" människor att kunna ta sig igenom den.
Jag tycker att det här är en riktigt intressant bok, eftersom det alltid är roligt när någon vågar ifrågasätta hävdvunna "sanningar". Det betyder inte att jag sväljer allt med hull och hår. Det verkar som att Bergman tror på Syndafloden och Noaks ark. Den historien har jag mycket svårt att tro på. Inte heller vet jag väl hur trovärdigt det är att jorden skulle vara mindre än 10000 år gammal.

onsdag 23 april 2025

Dagens visdomsord 2025-05-23

Går en sol ner för dig, stå inte och se mot väster, se mot öster. (Théodore Agrippa d'Aubigné)

tisdag 22 april 2025

Tisdagstrion: Göteborg - författare eller handling från Göteborg

Dags för veckans tisdagstrio! Det sägs ju att alla Göteborg heter Glenn. Jag vet inte om det stämmer, men påståendet har ändå fått ligga till grund för tisdagstrion denna gång. Denna tisdags tema är: Göteborg - författare eller handling från Göteborg (Glenn har namnsdag). 

Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips!

Håkan Tendells roman Göteborg Noir presenteras av författaren på baksidan på ett något oortodoxt sätt: "Ett litterärt mästerverk, men ett moraliskt lågvattenmärke. En roman som gör sig lika bra i bokcirkeln som i bokbålet."

Jag vill nog inte kalla denna roman för ett litterärt mästerverk, men jag vill verkligen inte slänga den i bokbålet. Berättelsen är bitvis riktigt spännande, men det som framför allt bär upp historien är den svarta humor som präglar den.

I de första kapitlen tänkte jag att Tendell nog haft Jens Lapidus' Stockholm Noir-serie som förebild. Det var korta, snabba meningar. Men längre fram kan han inte hålla sig, utan övergår till ett måleriskt språk, som jag faktiskt tycker att romanen vinner på. Den svarta humorn kommer då mer till sin rätt.

Här har vi en bok av Viveca Lärn. Öster om Heden utspelar sig både i Göteborg och i Afrika. För man måste ju åka till Afrika om man vill se elefanterna och lejonen i deras riktiga miljö.
Visst har boken sina poänger, när ett antal vinnare på Postkodslotteriet beslutar sig för att åka till Afrika tillsammans. En grupp människor, som egentligen inte har någonting gemensamt. Vänskap och ovänskap uppstår när de reser tillsammans.
Det skulle ha kunnat bli en bra bok, men jag tycker inte att Viveca Lärn lyckas. Hennes språk lämnar en hel del övrigt att önska och intrigen är minst sagt tunn på sina håll.
Till sist väljer jag ännu en bok av Viveca Lärn, nämligen Vi ses vid Röda Sten.
Hon skriver lättsamt och med en stor portion humor. Jag älskar till exempel det här lilla stycket, där huvudpersonen Judit funderar över det faktum att hon snart ska fylla fyrtio. Hon promenerar nerför Avenyn.
- Flytta på dig, kärring! ropade en kille som kom susande förbi Seven Eleven på gröna inlines.
Judit vände sig om men hon kunde inte se någon kärring över huvud taget. Det var egendomligt.
En annan som saknar självinsikt var gäller den egna åldern är Judits vän Dennis. Han bestämmer sig för att sluta supa, och tar på sig träningskläder och ger sig ut att jogga.
Hans kondition var anmärkningsvärt god. Han hade fått en stor fläck fram på tröjan och kände också svetten rinna mellan skulderbladen.
Tvu unga mammor som sköt var sin barnvagn framför sig stirrade på honom vid Mariaplan. Han gav dem en lång blick. Han kanske var rätt snygg ändå.
Bakom sig hörde han dem fnissa. De undrade nog om han var ledig.
Dennis kände sig i form.

måndag 21 april 2025

Avrättningen av Danya Kukafka

Titel: Avrättningen
Originalets titel: Notes on an Execution
Författare: Danya Kukafka
Förlag: Modernista (2024)
Antal sidor: 298

Ansel Packer står på tur för att dö inom några timmar. Han vet vad han har gjort, han minns alla Flickorna och nu inväntar han sin avrättning. Men Ansel vill inte dö. Han vill bli beundrad, förstådd.
Genom ett kalejdoskop av kvinnor - en mor, en syster, en mordutredare - berättas historien om Ansels liv. Vi får möta hans mamma, Lavender, en sjuttonårig flicka på desperationens rand; Hazel, tvillingsystern till Ansels hustru, hjälplös inför systerns destruktiva relation som förtär dem alla; och slutligen Saffy, mordutredaren som är honom på spåren, hon som vigt sitt liv åt att ställa ondskefulla män inför rätta.
Medan klockan tickar kartläggs den väg och de ödesdigra livsval som tillsammans och till synes obönhörligt lett fram till den tragedi som nu snart ska fullbordas i Walls Unit-fängelsets dödskammare.

Avrättningen av Danya Kukafka är tydligen författarens genombrottsroman. Jag kände inte till henne tidigare, men har fått boken som recensionsexemplar från Modernista. 

Den här boken grep tag i mig. Den är skickligt uppbyggd genom att vi får följa Ansel Packers sista tolv timmar i livet, sittande i en dödscell, samtidigt som vi får glimtar genom åren som visar hans liv sett genom mammans, svägerskans och mordutredarens ögon. Så många livsval har gjorts och sammantaget har det fört Ansel till avrättningen.

Ansel är ingen sympatisk person. Han är fullständigt empatilös och sannerligen ingen som man skulle vilja bleve utsläppt i samhället. Samtidigt ställs det frågor i boken som är intressanta. Om man nu verkligen vill straffa honom, är det då rätt att döda honom? Han blir förstasidesnyhet i tidningarna. Alla hör talas om honom, men ingen kommer att minnas offren. Hade det varit ett bättre straff att låsa in honom i fängelset och låta honom sitta där tills han dör, gammal och sjuk och bortglömd av alla? Och, skulle jag vilja tillägga, borde man fråga sig om det är moraliskt rätt av samhället att döda sina medborgare som straff för att de har mördat? Är "öga för öga, tand för tand" det som ska vara moderna samhällens rättsprincip? Författaren snuddar även vid frågorna om ras och straff i USA. Ansel Packer är vit, men de flesta amerikanska fångar är svarta. Är det en tillfällighet?

Den här boken kommer att stanna kvar ett bra tag i mig, det känner jag, och rekommenderar den därför varmt till andra att läsa den.

I Kaosutmaning 2025 får denna bok svara mot punkt 4: Läs en bok vars omslag är övervägande svart.

söndag 20 april 2025

En smakebit på søndag - Varför tror inte alla på Darwin?

Idag är det söndag. Utan att spoila delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är Astrid Terese med bloggen Betraktninger.  Boken heter Varför tror inte alla på Darwin? och är skriven av Johnny Bergman.

Den här boken ger ett ovanligt perspektiv på Darwins evolutionslära och presenterar fakta och förhållanden, som sällan får chansen att komma till tals i massmedia. Medvetet eller omedvetet talas det inget om de svagheter och brister som visat sig finnas i teorin om en evolution.
Författaren tar här chansen att sticka hål på den vanliga uppfattningen att livets uppkomst och påstådda evolution är bevisad utom allt rimligt tvivel. Han ställer frågan: Varför tror inte alla vetenskapsmän i så fall på evolutionsläran?

Smakbiten är hämtad från sidan 75:

Det är en mycket vanlig uppfattning att fossilfynden efter utdöda växter och djur ger det allra bästa beviset för att evolutionsläran är sann. Darwin var visserligen på sin tid bekymrad över att han inte kunde få sin teori bekräftad av de geologiska fynden och medade att det förmodligen berodde på att fynden var alltför gå.
Idag är läget helt annorlunda man har under de senaste 200 åren hittat miljarder fossil och kunnat katalogisera 250 miljoner av dem. Men tvärtemot vad propagandan säger, har fynden bara gett evolutionisterna ännu fler problem.