söndag 14 december 2008

SF-tävling

Som barn (ungdom) älskade jag science fiction. Jag sprang på biblioteket och lånade massor av böcker. En hel del skräp kan man väl säga så har i efterhand, men även exempelvis Isaac Asimovs Stiftelsetrilogi, som är helt lysande.

Jag såg att det finns en essätävling på gång inom SF. Det är nättidskriften Vetsaga som arrangerar den. Vore kanske kul att prova på.

Hur begreppet essä ska tolkas här vet jag inte. Låter som en skoluppsats. Kan det vara en novell månntro?

4 kommentarer:

 1. Nej, essä och novell är inte samma sak.
  Man kan jämföra en essä med ett kåseri, men med den skillnaden att ett kåseri ofta har en humoristisk knorr som man inte behöver ha i en essä.
  Man skriver med andra ord vad man tänker och tycker om ett ämne. I det här fallet SF. Annars kan det vara om naturen eller vetenskap eller politik eller vad som helst. Men det är förstås inget som hindrar att det har en smula humor i sig. Man skriver som den man är.

  Kåserier brukar ofta beskriva mer eller mindre komiska incidenter från vardagslivet. Och en novell är väl i regel helt uppdiktad och handlar om en eller flera människor (oftast) som råkar ut för något. Men det vet du ju.
  Har jag varit tillräckligt tydlig? Rent av övertydlig kanske?
  =D

  SvaraRadera
 2. Jamen då var ju "skoluppsats" en ganska bra tolkning då! :)

  SvaraRadera
 3. Fast det finns en litenn fara i att tänka "skoluppsats" – en skoluppsats skrivs ofta (innan du kommer upp på åtminstone B- eller till och med C-nivå på universitet) som en övning i uppsatsformen och för att visa att du behärskar ämnet – mer fokus på författaren än läsaren. En god essä är skriven för att vara njutbar läsning.

  Annars finns det längst ned på tävlingssidan faktiskt en länk hit, som försöker ge en kort introduktion till essäformen. Om man inte är van vid formen och funderar på att ställa upp, så rekommenderar jag att man tar sig tiden att läsa igenom några av de tidigare texterna på Vetsaga. Se om det finns några som låter extra intressanta i arkivet. Hoppas att det blir ett bidrag av det där kansket. :)

  //JJ

  SvaraRadera