torsdag 26 februari 2009

Nu ökar stödet för monarkin

Kronprinsessans förlovning har gjort att stödet för monarkin ökar enligt en ny Sifoundersökning.

Av samtliga 1 000 tillfrågade har 15 procent fått en mer positiv syn på kungahuset på grund av det kommande bröllopet. Bara två procent har blivit mindre positiva medan hela 82 procent inte har ändrat uppfattning.

- Kvinnorna har blivit klart mer positiva, säger undersökningsledaren Ingemar Boklund till tidningen.

Allra högst stöd för monarkin finns i gruppen kvinnor över 65 år. Hela 86 procent i den gruppen vill behålla kungahuset och endast 7 procent tycker att det bör avskaffas.

Motsvarande siffror för hela befolkningen är 74 procent för monarki och 15 procent emot. Starkast motstånd finns i gruppen män 30-49 år. Där är drygt en femtedel för ett avskaffande.

Kronprinsessans val av Daniel Westling får också starkt stöd.

- Generellt för undersökningen är att det finns en väldig uppslutning bakom Daniel, det är inte många som tycker att han är fel person, säger Boklund.

Enligt undersökningen tycker bara tio procent att det är fel att Westling får titeln prins. Hela 61 procent är positiva.

Jag tycker att det roligt att få bekräftat att republikanerna, trots att de är högljudda, bara är en liten obetydlig sekt.

2 kommentarer:

  1. Det finns kanske ett annat ord för det, men jag tänker på hur republikanska föreningen gör sina ständiga utfall mot kungahuset. På tidningsredaktionerna sitter det kvasiradikala personer och hånler över bröllopsyran, och ibland tror jag att dessa republikaner talar så mycket med varandra att de till sist tror att deras åsikt är den allmänt rådande. Då blir det något av en sektmentalitet.

    I verkligheten är ju nästan varenda människa för monarkin.

    SvaraRadera