onsdag 12 januari 2011

"Det nya svarta"

Det är makalöst hur nonsensuttryck och fraser kan sprida sig. En sådan är "det nya svarta". Ursprungligen kommer det från modevärlden som en kommentar till hur grått hade ersatt svart som modefärg, men nu används den i alla möjliga och omöjliga sammanhang och på ett sätt som gör den helt meningslös. Om man googlar på den frasen får man upp 1.160.000 resultat! Vilken typ av människor använder en sådan fras? Lattedrickare? :P

Bland de sidor jag fick fram när jag googlade på "det nya svarta" hittade jag frasen använd i exempelvis följande meningar:

Demokratin är det nya svarta
När blev bitter det nya svarta?
Mattsvart är det nya svarta
Sjukhusmasken - det nya svarta
Arbetslös är det nya svarta
Kvinnor med kurvor är det nya svarta
Transparens är det nya svarta

Ja, jag hittade till och med "det nya svarta är det nya svarta"!

2 kommentarer:

  1. Intressant ändå hur ord och uttryck kommer till och utvecklas.

    SvaraRadera
  2. Jag lade märke till en liknande sak när jag såg på trailern till Avatar. The villain säger "You're not in kansas anymore", och det fick mig att tänka på hur långt det uttrycket egentligen har gått från boken, hur många är det egentligen som vet att det kommer från trolkarlen från oz?
    Men för att komma tillbaka till ämnet är jag leds på uttrycket "är det nya X" sedan alla böcker (undra hur många det skulle vara om man räknade) som skulle vara "den nya Harry Potter-succen" men aldrig blev det.

    SvaraRadera