måndag 3 december 2012

Paganinikontraktet

Jag har inte läst "Lars Keplers" första bok, Hypnotisören, men nu har jag i alla fall läst Paganinikontraktet. "Lars Kepler" är en pseudonym för Alexander Ahndoril och Alexandra Coehlo Ahndoril, och deras böcker har toppat försäljningslistorna de senaste åren.

Boken är spännande, det är inte tu tal om den saken. Samtidigt kanske lite för brutal för min smak. När barn blir skurna i ansiktet som bestraffning mot föräldrarna, så känner jag att det är för mycket för mig. Men sammantaget är det ändå en höjdare som spänningsroman.

Däremot tycker jag att "Lars Kepler" är lite slarvig vad gäller vissa fakta. Säpopolisen Saga Bauer, som för övrigt på ett märkligt sätt går från gnällspik till hårding, går omkring och grymtar att det minsann är hon som är förundersökningsledare. Men eftersom det handlar om en mordutredning, kan inte en polis vara förundersökningsledare, utan den uppgiften faller på åklagaren.

I kapitel 65 står det: "Denna avdelning kom till för att garantera säkert boende för polisens ledning vid krissituationer, undantagstillstånd och katastrofer." "Undantagstillstånd?" Vad är det? Under vilka förhållanden skulle "undantagstillstånd" kunna råda i Sverige och vad skulle det innebära? Det känns lika främmande, som när man läser att någon i Sverige har blivit "arresterad."

"Lars Kepler" är så noga med många andra detaljer i boken, så det hade varit bra med en lite noggrannare faktakontroll.

2 kommentarer:

  1. Varför kan man inte säga "arresterad"?

    SvaraRadera
  2. Det finns helt enkelt inte i svensk lagstiftning. Polisen kan "gripa" en person, åklagaren kan "anhålla" honom och domstolen kan "häkta" honom. Men "arresterad" kan man inte bli.

    SvaraRadera