fredag 21 november 2014

Bokbloggsjerka 21-24 november

Bokbloggsjerka från Annikas Litteratur- och kulturblogg. Annika berättar den här veckan att hon läst att någon har sagt att de som läser böcker uteslutande gör det för att fly till fantasins värld. Det är en teori hon inte vill köpa, eftersom hon själv läst böcker i 40 år och hon vill inte se detta som en livslång flykt från verkligheten. Så den här gången är frågan:
Vad säger du? Varför läser du egentligen böcker?


Den frågan har jag faktiskt aldrig ställt mig. Jag undrar nog snarast varför jag inte läser fler böcker. För mitt mesta bokläsande sker i sängen på kvällen. Jag skulle kunna läsa mer på dagarna. 

Kanske kan det vara en flykt till fantasins värld, men jag tycker inte att det måste vara något negativt. Ordet "tillflyktsort" är ju inte något negativt eller skrämmande. Genom böckerna kan man för en stund lämna de vanliga vardagstankarna och istället ge sig ut på en resa. Läsandet sätter fart på fantasin. När man läser böcker ger sig tankarna snart iväg och man skapar bilder i huvudet som illustrerar det författaren förmedlar med bara ord.

12 kommentarer:

 1. att inte kunna läsa böcker skulle göra mej olycklig.

  SvaraRadera
 2. Jag har svårt att använda ordet flykt i samband med läsning. Flykt för mig betyder något som jag vill bort från, läsning är något som jag vill till :)

  SvaraRadera
 3. Jag läser själv i stort sett överallt förutom just i sängen. Varför vet jag inte riktigt, kanske för att jag aldrig skulle släcka lampan utan tänka, bara ett kapitel till. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger i och för sig mycket i det! ;)

   Radera
 4. läsa kan man göra överallt och var som helst!

  SvaraRadera
 5. Jag tycker inte heller att flykt till annan värld måste vara något negativt :)

  SvaraRadera
 6. Det ser jag inte som något negativt alls!

  SvaraRadera
 7. Jag skulle oxå kunna läsa mer på dagarna men bästa lästiden är verkligen i sängen på kvällen! Skulle jag läsa en bok på dagen i sängen skulle jag inte hinna många sidor så skulle jag somna :P

  SvaraRadera
 8. Jag läser mycket på dagarna men jag skulle inte kunna somna om jag inte fick läsa i alla fall ett par sidor i sängen också på kvällen.

  SvaraRadera
 9. Nej att fly verkligheten en stund är absolut inget negativt., snarare tvärtom. Ett sätt att ladda batterierna.

  SvaraRadera
 10. Jag läser också framförallt under kvällen i sängen. Det är den bästa lästiden för mig, alla dagens måsten och krav är avklarade och den närmsta timmen eller fler om jag har tur är bara min! jag vill heller inte använda flykt om läsning, verklighetsflykt känns lite negativt laddat. Jag vill nog hellre säga verklighets-avbrott, en stund då man får ett avbrott ifrån sin egna verklighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ord kan man alltid diskutera. En sak tror jag dock att vi alla kan vara överens om. En del söker sig till en annan värld (verklighetsflykt, verklighetsavbrott...) genom olika droger. Då är en god bok ett betydligt bättre alternativ!

   Radera