torsdag 27 november 2014

Hädelselagstiftning

Hädelselagstiftning är en styggelse som måste bekämpas. Det är endast möjligt att ha en sådan lagstiftning i ett land där alla har exakt samma religion, för de olika religionerna är i sig själva hädelser gentemot andra. Ska man straffa muslimer för att de förnekar att Jesus är Guds Son? Naturligtvis inte. På samma sätt har jag rätt att tycka att Muhammed var en otäck usling, som definitivt inte var någon Guds profet.
I Pakistan finns däremot hädelselagar, och de är utformade på ett sådant sätt att den som anklagas för hädelse inte har någon möjlighet att försvara sig. Ungefär som var fallet med gamla häxprocesser i vår del av världen.
Filmstjärnan Veena Malik har dömts till 26 års fängelse för hädelse, därför att hon deltagit i ett TV-program med en fejkad bröllopsscen med Muhammeds dotter. Läs mer här och följ gärna länkarna.
Rätten att häda är viktig i ett demokratiskt samhälle. Man kan tycka att det är olämpligt, men det är själva rättigheten som är viktig. Det måste vara tillåtet, både att publicera bilder av Jesus bland läderbögar (Elisabeth Ohlssons fotoutställning) som att avbilda Muhammed. De som inte tål detta får läsa en grundkurs i demokrati och yttrandefrihet.

4 kommentarer:

 1. I Sverige hade vi också det, häda kungen gjorde ju Strindberg, i Finland blev Hannu Salama åtalad 1964 för att ha hädat gud.... inte för sex i boken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elisabeth Ohlssons fotoutställning var fantastisk. hela Annedalskyrkan stod upp och applåderade!

   Radera
  2. När Carl XIII var kung, var det en man som åtalades för att i fyllan och villan ha ropat: "Jag skiter i Kunglig Majestät och dess förordningar!"
   Detta var majestätsbrott och skulle avgöras av konungen i statsrådet. Kungen var tvungen att lyssna på en förfärligt långrandig redogörelse av en ämbetsman, tills han förlorade tålamodet och sa: "Ja, ja, jag skiter i mannen tillbaka, så talar vi inte mer om saken!" :))

   Radera
  3. Kungar kan nog vara roliga... men att idag inte få diskutera religion är bedrövligt... och att bomba och döda för att andra inte tror "rätt" är svårt att förstå.

   Radera