torsdag 2 juni 2016

Veckans ord på G

Linda med bloggen enligt O har  en alfabetsutmaning. Varje vecka presenterar hon fem ord på en bokstav. Dessa ska vi associera med böcker. Våra tolkningar av detta är tämligen fria, men det ska handla om böcker eller författare. Veckans bokstav är G.

gata
Jag återanvänder en bok som jag hade med i Lyrans tematrio om Paris för tre dagar sedan, nämligen nobelpristagaren Patrick Modianos bok De dunkla butikernas gata. Det är en bok som jag inte var så tänd på, men den passar ju in här.

givmild
Då tänker jag på nobelpristagaren Selma Lagerlöf. Om någon kom till Mårbacka och sökte arbete, så sade hon alltid ja, för hon resonerade som så att om någon kom till henne och sökte arbete så behövde han det säkert. Det tycker jag visar på hennes goda och givmilda natur.

groda
Det ordet får mig givetvis att tänka på Thomas Funcks fabler om Kalle Stropp och Grodan Boll. Den senare mest känd för sina utrop "Hörru" och "Sörru"!

gråta
Här går mina tankar till Lukasevangeliet: "Där skall då bliva gråt och tandagnisslan, när I fån se Abraham, Isak och Jakob och alla profeterna vara i Guds rike, men finner eder själva utkastade". 

gröt
Här kom jag att tänka på Oliver Twist av Charles Dickens. Oliver Twist är föräldralös och hamnar på ett barnhem, där det är ont om både mat och omtanke. Oliver gör något som ingen annan har vågat; han ber om mer mat. Då kastas han i arresten. Jag vet inte vad det var för mat han ville ha mer av, men av någon anledning ser jag framför mig att det är mer gröt han vill ha.

6 kommentarer:

 1. du kom ju på bra associationer!

  SvaraRadera
 2. Fint med Selma Lagerlöf! Verkligen generöst gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mårbacka lär inte ha burit sig. Det var skrivandet som drog in pengar. Det sägs att när hon skrev, hyssjade man på Mårbacka: Tyst! Fröken Lagerlöf skriver!

   Radera
 3. Ja, det där med Lagerlöf är fint. Jag har hört det förut men det hade jag glömt bort så tack för påminnelsen!

  Och ja, det var nog gröt som Oliver Twist ville ha mer av. Stackarn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går visst bra på slutet i alla fall för Oliver.

   Radera