torsdag 9 juni 2016

Veckans ord på H

Linda med bloggen enligt O har  en alfabetsutmaning. Varje vecka presenterar hon fem ord på en bokstav. Dessa ska vi associera med böcker. Våra tolkningar av detta är tämligen fria, men det ska handla om böcker eller författare. Veckans bokstav är H.

hat
Jag väljer David Safiers bok Ung i ghettot. Den handlar om upproret i det judiska ghettot i Warszawa. Nazisternas hat mot judarna kan endast mäta sig med det hat som muslimska ledare än idag uttrycker mot judarna.

hemlighet
Det är bara ett par veckor sedan som hemligheter var temat i Lyrans tematrio. Jag väljer en av de böckerna jag valde då, nämligen Vilhelm Mobergs Det gamla riket. Den kom ut 1952 och är en samhällssatir där Moberg gisslar det han upplevde som rättsröta i det svenska samhället.
Handlingen är dock förlagd i det fiktiva kungadömet Idyllien, där konung Alexander XVI regerar. Landet har en ofantlig byråkrati, som bara växer. Men det som oroar samhällets toppskikt är något annat, nämligen att Den Stora Statshemligheten ska läcka ut. Denna hemlighet är att kungen har homosexuella böjelser.

hotfull
Det får bli James Herberts bok Det magiska huset. Jag tyckte inte att boken var särskilt bra, men här passar den ändå in. Mick och Midge köper drömhuset. Ett mer underbart hus står inte att finna. Men snart vänder det och de känner att atmosfären i huset blir alltmer hotfull.

hungrig
Lite på skoj väljer jag Hjalmar Bergmans roman Markurells i Wadköping. Värdshusvärden H H Markurell har en son som han älskar över allt annat i världen. Nu ska gossen ta studenten, men han löper risk att underkännas.  Då bjuder H H Markurell på en hejdundrande lunch för de hungriga censorerna.

huvudstad
Tusen strålande solar av Khaled Hosseini utspelar sig till största delen i Afghanistans huvudstad Kabul. En mycket bra bok med mycken smärta.

4 kommentarer:

 1. Mobergs bok, ja den innehåller ju en hemlighet. Lite sådär kittlande med tanke på Gustav V:s rykte.

  Markurell och gossen :). Passande dagen innan student.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kopplingen till Gustaf V var helt avsiktlig.

   Jo, visst var det väl sött att Markurell alltid använde benämningen "gossen" om sonen ;)

   Radera
 2. fruktansvärt med detta judehat! jag minns att jag någon gång sett Edvin Adolphson spela Markurell alldeles lysande! Tusen strålande solar ska jag läsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också sett Edvin Adolphsson i den rollen!

   Radera