söndag 18 februari 2018

En smakebit på söndag - Människans illusoriska rationalitet

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag läser nu är Människans illusoriska rationalitet av Claes Wallenius.

Jag läser mest skönlitteratur, men ibland kan det vara skönt att få stoppa in någon helt annat. Som den här lilla boken av fil dr Claes Wallenius.

Från baksidestexten:
Är vi människor rationella? Väljer vi det alternativ med den bästa balansen mellan kostnad och nytta när vi fattar beslut? Eller styrs vi mer av våra känslor och impulser? Claes Wallenius menar att det kan vara både och, men oftare än vi vill tro det senare. Våra känslor - och våra sätt att hantera dessa - är viktiga orsaker till att beslut inte får förväntat resultat, såväl som till fiendebilder, våld och ondska.

Smakbiten är hämtad från sidan 14:

Det är självklart inte irrationellt att njuta av livet, att vara ineffektiv, att älska eller att bara sitta och beundra en vacker solnedgång. Tvärtom - om målet är att njuta och slappna av är detta väldigt rationellt. Däremot kan det i olika sammanhang finnas en motsättning mellan det som är njutning på kort sikt och det som är det på längre sikt. Droger kan vara ett exempel på detta, otrohet ett annat, då konsekvenserna kanske inte ligger i linje med ens långsiktiga livsdrömmar och mål.

20 kommentarer:

 1. Jag kan ju ibland tycka att människor är väldigt irrationella och ologiska :) Det är väl lite det som gör oss till människor också.

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Jag tror författaren har tänkt länge på de här sakerna.

   Radera
 3. Tack för smakbiten. Frågan är vem som bestämmer vad som är rationellt när vi reagerar så olika på beteenden...

  SvaraRadera
 4. Det er helt sikkert at det kan være ineffektivt å gjøre noen ting fremfor andre. Det er godt at det å slappe av med natur eller bøker også kan være ganske effektivt for oss :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 5. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Verkar som en tänkvärd bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det här har inte kokats ihop på en halvtimme.

   Radera
 7. en kanske inte ens får uppleva det långsiktiga vad det nu är. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 8. Låter lite intressant, tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Låter lite som utgångspunkten för vad som kallas för behavioral finance.

  SvaraRadera