torsdag 8 februari 2018

Olikhetsutmaningen: Ung och gammal

Linda med bloggen enligt O har en utmaning. Denna kallar hon olikhetsutmaningenVarje vecka presenterar hon ett motsatspar och hon vill att vi berättar om ett par böcker, filmer, tv-serier, författare eller andra kulturella företeelser som passar in på orden. 

Denna vecka handlar det om ung och gammal.


Den första jag kommer att tänka på är Fredrik Backmans Min mormor hälsar och säger förlåt, där ung och gammal möts.
Baksidestexten berättar att det handlar om en sjuårig flicka och hennes mormor som berättar sagor om Landet-nästan-vaken och kungariket Miamas. Låter både tramsigt och barnsligt. Men...
Min mormor hälsar och säger förlåt är faktiskt en helt fantastisk bok. Den handlar om Elsa som är nästan åtta år och som har en sjuttiosjuårig mormor som är galen. Stå-naken-på-balkongen-och-skjuta-med-paintballgevär-på-män-som-vill-prata-om-Jesus-galen. Men hon är också Elsas bästa, och enda vän. Det är in i mormors sagor Elsa flyr på nätterna. Till en värld där alla är annorlunda, och då behöver ingen vara normal.
När mormor dör efterlämnar hon en serie brev, med ursäkter till folk som hon gjort illa. Det gör att Elsa får lära känna alla dem som bor i huset.
Jag vill understryka att detta inte är en barnbok, även om den vid första påseendet kan ge det intrycket. Den handlar om hur vi vuxna har så svårt att leva tillsammans och med oss själva och det krävs ett barn för att se igenom allt. Lite av barnet som upptäcker att kejsaren är naken.
Boken är mycket underhållande, men samtidigt innehåller den så mycket allvar. Det är en bok som jag bara måste rekommendera.


Sedan får det bli en bok jag läste i januari - Vladimir Nabokovs Lolita. Där finner vi ett möte mellan ung och gammal på ett helt annat vis.
Av baksidestexten framgår att detta är historien om den 40-årige bildade gentlemannen Humbert Humberts fatala passion för Lolita, den 13-åriga barnkvinnan, "nymfetten", och att boken vid det här laget är en klassiker som har översatts till många språk och även filmats. Det är en gripande kärlekshistoria - trots sitt upprörande motiv - berättad på ett lyriskt mästerligt språk med inslag av både svart humor, ömhet, sinnlighet och poesi.
Låt mig börja med att säga vad Lolita INTE är. Det är inte en pornografisk bok. Jag skulle inte ens kalla den erotisk. Den som till äventyrs kastar sig över denna bok för att få frossa i barnsex kommer att bli djupt besviken.
Visst är det så att Humbert Humbert har en sexuellt förhållande med 13-åriga Dolores, som han kallar Lolita. Men boken är HH:s skildring av sitt liv med särskild tonvikt vid kärleken till den unga flickan. Det märks att författaren är bildad, och jag missar säkert en del eftersom jag oftast inte förstår de franska sentenserna och ofta missar att förstå referenserna till klassisk litteratur.
Baksidestexter är ju reklampelare och behöver inte alltid stämma så väl in. Men jag håller med om att det är en gripande kärlekshistoria och att det är ett vackert språk. Den torra humorn uppskattar jag också.
Tyvärr förstår jag inte slutet. Jag tänker inte "spoila" men kan konstatera att jag inte hängde med i svängarna i bokens slutuppgörelse.
Trots detta tycker jag att detta är en bok som jag kan rekommendera. Låt dig inte skrämmas av ämnet om en vuxen mans sinnliga kärlek till ett barn. Boken innehåller så oerhört mycket mer än detta.

8 kommentarer:

 1. alltid roligt att blanda olika åldrar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, även om Lolita är en tveksam åldersblandning...

   Radera
 2. Lolita är en klassiker jag inte läst, men känner ofta att jag borde göra det. Den känns dock så väldigt obehaglig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt nog är den inte det. Har även sett kvinnliga bokbloggare som uppskattat romanen trots ämnet.

   Radera
 3. tror att jag skulle behöva läsa om Lolita. minns bara att jag blev illa berörd. utav filmen också

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ämnet ligger ju en bit utanför den vanliga allfarvägen. Samtidigt kan jag ju säga att jag blev illa berörd av Ung i ghettot och av Boktjuven, men det var ändå bra böcker.

   Radera
 4. Lolita började jag läsa i somras men det var en dålig översättning så jag orkade inte vidare. Ska leta efter en ny variant då jag vill läsa den på engelska och då gäller det att hitta rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte roligt med dåliga översättningar.

   Radera