Titel: Skogsliv vid Walden
Originalets tidel: Walden; or, Life in the woods
Författare: Henry David Thoreau
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 426 (varav ca 50 utgörs av översättaren Frans G. Bengtssons förord)
Så har jag då läst Skogsliv vid Walden av Henry David Thoreau. En bok som inte saknar poänger och intressanta tankar, men som sannerligen inte är någon bladvändare.
Nog har han funderat en hel del, den gode Thoreau. Och bildad är karln också. Där finns många hänvisningar till olika filosofer och till hinduismens Vedaböcker. Han vet allt, kan allt och vill oerhört gärna förtälja detta. Och då blir han bitvis outhärdlig.
Jag har även lite svårt med att han gräver ner sig i detaljer som jag tror att han är ensam om att fundera på. I något kapitel funderar han ut någon formel som ska kunna användas för att beräkna en sjös djup. Om jag förstod saken rätt, skulle formeln inte fungera om sjön hade öar. Vattnets karaktär och färg ägnar han också många sidor åt. För att nu inte tala om isens konsistens.
Men jag ska ändå erkänna att det fanns avsnitt som var intressanta. Framför allt hans funderingar kring vad som egentligen borde vara viktigt för en människa. Problemet för mig är att när jag har läst klart ett kapitel, så minns jag nästan inget av innehållet. Dock kanske inte hela skulden ska läggas på Thoreau. Det kan ju vara jag, som inte är tillräckligt djup.
I kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 21: En bok som som inte utspelar sig i en stad.
Vargnatt utmanade sig själv och andra att läsa en klassiker varje månad under årets första halvår och den har sedan förlängts till att gälla hela året. Skogsliv vid Walden är min juliklassiker.
Då känns det inte som jag kommer bli mycket klokare om jag försöker läsa den på svenska någon gång :). Vilken klassiker blir det för augusti? :)
SvaraRaderaDr Jekyll & Mr Hyde.
Raderalite nördig är han nog, men hans böcker lever än.
SvaraRaderaJa, det gör många verk av ännu större filosofer. Betyder inte att de är lättlästa 😉
Radera