tisdag 14 augusti 2018

Tematrio - Lila

Höststart för Lyrans tematrio. Den här gången är temat lila. Så här skriver Lyran: Ni kan välja att tolka det bokstavligt genom att välja böcker med lila omslag eller ordet lila i titeln eller så kan ni göra mer långsökta associationer. Bara ni förklarar hur ni tänkte.

Berätta således om tre bra böcker på temat lila!

Först väljer jag Inferno av Dan Brown.
Jag blir aldrig riktigt besviken när jag läser Dan Browns böcker. De är spännande, fantasirika och underhållande. Däremot är språket undermåligt. Det är kiosklitteraturspråk med människor som "flämtar" när något händer eller "visslar till." Har någon av er träffat någon i verkliga livet som avger en visselsignal när något speciellt händer? När jag läser meningar som "Han granskade Langdon med ett väl inövat lugn, men Langdon uppfattade ändå faran som låg på lur djupt inne i ögonen", då stönar jag bara.
En liten detalj förvånade mig förresten. Brown är väldigt noga med detaljbeskrivningar och berättar mängder av trivia från de katedraler och museer hans romanfigurer besöker. Men när en bil rullar fram med ett rött kors på vit botten, då tror Langdon av förklarliga skäl att bilen kommer från Röda Korset. Dock kommer han på att bilen kommer från schweiziska konsulatet, som använder samma symbol. Men det tror jag inte alls. Schweiz har ett vitt kors på röd botten. När Henri Dunant grundade Röda Korset tog han sitt lands flagga och vände på färgerna. Det borde Brown ha vetat.
Sammanfattningsvis är detta en bok för alla som gillar Dan Brown. Men jag tycker definitivt inte att den når upp i samma klass som Da Vinci-koden och Änglar och demoner.

Äventyrliga hjärtan är sista delen i Europatrilogin av Jakob Sverker. De tidigare är Berättelsens ängel och Heidenstams misstag.

Baksidestexten lyder:
"Hur kan en vanlig tjej på väg mot en lysande karriär inom marknadsföring förvandlas till en kallblodig krigare? Finns det en hemlig och mäktig nazistisk organisation som utnyttjar kriserna för att skapa ett auktoritärt och intolerant Europa?
Ett sms får Carl-Henrik att i all hast resa till Berlin. Madeleine får hjälp från oväntat håll på sin färd genom Europa. Organisationen FEF är henne hack i häl i jakten på hemligheten och planerar dessutom attentat för att skapa kaos och tillintetgöra demokratin. Kommer någon att kunna stoppa dem?"

Det finns böcker som är bra, men som sedan följs av fler, vilket gör att det blir en allt tunnare soppa. Så är inte fallet med Europatrilogin. Jag hade lite svårt att ta mig igenom början av den första delen, men när jag kom till den tredje delen möttes jag av ett crescendo. Spänningen stegras hela tiden, och de relativt korta kapitlen kastar en mellan olika personers perspektiv utan att den röda tråden tappas bort. (Precis som i de tidigare böckerna är författaren generös med hänvisningar till berömd litteratur, och där känner jag mig lite utanför, men det är inte författaren som ska lastas för mina tillkortakommanden.)
Här får en del av bokens karaktärer utsättas för fruktansvärd tortyr, men författaren gottar sig inte åt grymheterna. Det kraftiga våld som finns i delar av boken, är skapade av en anledning. Vi möter den mänskliga ondskan när den är som värst.
När jag når slutet av boken inser jag att jag inte fått svar på alla frågor. Jag tror dock inte att avsikten är att hålla öppet för en fjärde del, utan min tolkning av detta är att det är vi alla som har att skapa fortsättningen. Vilket Europa vill vi ha i framtiden? (Jag önskar författaren ett långt liv så inte David Lagercrantz kommer med en fortsättning...)
Jag vill med glädje rekommendera den här trilogin, som känns mycket aktuell. Det enda som är tråkigt är att böckerna är egenutgivna. Jag skulle önska att något av de större förlagen tog sig an dem, så att de kan nå en större läsekrets.

Till slut en barnboksklassiker. Elsa Beskows böcker om tant Grön, tant Brun och tant Gredelin.
Borde vi inte sluta säga lilla och istället använda det vackra gamla ordet gredelin? Fast jag har alltid tänkt mig gredelin som ljuslila. Detta därför att tant Gredelin har en ljus nyans.

16 kommentarer:

 1. Äventyrliga hjärtan är den enda jag läst. Snygga lila omslag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, både Browns och Sverkers serier har genomtänkta omslag.

   Radera
 2. Tant Gredelin funderade jag också på att ha med, men sen blev det lila omslag istället. Fint ord, det där gredelin :-)

  SvaraRadera
 3. Gredelin är ett fint ord. Jag tror jag ska utmana dig lite speciellt att de kommande veckorna leta vackra synonymer till temana :D

  SvaraRadera
 4. Fina lila bokomslag. Läser en Dan Brown nu, förstår vad du menar med språket... och detaljbeskrivningarna kan bli lite alltför tröttsamt ingående känner jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror dock inte att han bryr sig. Han skrattar nog hela vägen till banken ;)

   Radera
 5. Svar
  1. Den var faktiskt den första jag kom på 😂

   Radera
 6. Åh boken av Elsa Beskow. Kommer ihåg dessa fina tanter från barndomen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk när de firade jul och TVÅ julbockar kom in med julklappar!

   Radera
 7. Europatrilogin låter intressant. besvärligt med egenutgivning som inte når ut. har i min hand en utmärkt barnbok som borde göras känd

  SvaraRadera