onsdag 17 februari 2010

Inkomstgarantin försvinner

Regeringen vill avskaffa den statliga inkomstgarantin för konstnärer. Idag har 157 författare och andra konstutövare livstidsbidrag från staten. De får 18 000 kronor i månaden livet ut.

Det är väl för väl att detta tas bort. (De som redan har beviljats inkomstgarantin får dock behålla den.) Jag förstår i och för sig tanken bakom inkomstgarantin. Konstnärer som för kulturen och därmed samhället framåt ska kunna göra detta, även om deras projekt inte är lönsamma.

Men då är det mycket bättre att ha goda stipendiemöjligheter, så att de kan hålla på med ett olönsamt projekt under några år. Det kan inte vara rimligt att betala dessa pengar i all evighet, utan minsta krav på motprestation.

3 kommentarer:

 1. Tänk vad gott jag skulle leva på de pengarna! Tur att jag inte fått del av dem :-) Allt i livet går inte att mäta i trygg inkomst...

  Kram från mig:-)

  SvaraRadera
 2. Det har du så rätt i, Pennelina. Men visst skulle det vara skönt att ha en sådan grundtrygghet, och sedan kunna använda dagen till det som faller en in. Författande till exempel. Men rätt är det inte.

  Detta handlar inte om avundsjuka från min sida. Jag är inte alls missunnsam när jag läser att Liza Marklund tjänar 17 miljoner om året på sina böcker. Det är den arbetsfria inkomsten till Clownen Manne, Jan Myrdal och en del andra tomtar som jag reagerar emot.

  SvaraRadera
 3. Håller med dig, Robert. Stipendier verkar mera realistiskt.

  SvaraRadera