fredag 12 februari 2010

Rondeller


Så här illa ser det inte ut hemma i byns enda rondell, tack och lov. Men jag är ändå fundersam på hur man ska köra. När vi fick en ny skola, så bestämdes det också att vi skulle få en rondell. Ingen stor en. Nä, en liten - så liten att de största bussarna måste backa inne i rondellen för att komma runt!

Men den stora frågan för mig är vem som ska lämna företräde för vem. Om det kommer en bil från vardera hållet, vem ska då köra först? Det har satts upp nya skyltar för att "hjälpa till". Nu sitter det stora präktiga trekantiga lämna företrädesskyltar. Problemet är bara att man har satt upp sådana skyltar åt alla fyra hållen! Alla ska lämna företräde.

Nämnde jag att en av gatorna dessutom är huvudled...?

4 kommentarer:

 1. Det var den mest egendomliga och röriga rondell jag sett. Var finns den, i England, Tyskland?
  Annars är jag en anhängare av rondeller, tycker att det får trafikenatt flyta bra.

  SvaraRadera
 2. Rondellen på bilden finns i England. Tänk dig att köra in i den och samtidigt komma ihåg att det är vänstertrafik...

  SvaraRadera
 3. Men om det är huvudled eller inte spelar ingen roll i en rondell? Bilen som är inne i rondellen har alltid företräde mot den som ska köra in, vilket i realiteten betyder att den som kommer in i rondellen från en väg till höger om dig har väjningsplikt.
  Så har jag iaf. uppfattat det. Håller på att ta körkort så jag har teori. :)

  SvaraRadera
 4. Angelica, jag håller med dig att den som ska in i en rondell alltid ska lämna företräde för den som är inne i rondellen. Tycker bara att det är konstigt att låta en huvudled gå genom en rondell. Och jag fattar inte tanken bakom lämnaföreträdesskyltar i alla riktningar...

  Lycka till med körlektionerna :)

  SvaraRadera