torsdag 16 augusti 2012

Chefen fru Ingeborg

"En klassiker är en bok som alla vill ha läst men ingen vill läsa", sade visst Mark Twain vid något tillfälle.
Träffande, men jag är faktiskt intresserad av att läsa klassiker. Semestern är en bra tid för sådant och den här gången blev det Chefen fru Ingeborg av Hjalmar Bergman.
Den handlar om ägaren av ett modevaruhus, fru Ingeborg, och hennes förfall. Den sägs vara ett psykologiskt mästerverk, men tyvärr har nog boken åldrats. Det är ju nästan 90 år sedan den kom ut.
Jag tyckte ärligt talat att boken var ganska tråkig, och inte blev det väl bättre av alla latinska och franska sentenser som författaren kryddat boken med.
Det fanns nog inte en enda vettig person i boken. Ingeborgs son Kurt älskar sin mamma och kan inte tänka sig att gifta sig så länge mamman lever. (Hur sjukt är inte det?) Men han får ändå ihop det med mammans väninna, en narcissistisk skådespelerska. Ingeborgs dotter Sussi gör inte mycket väsen av sig. Hon är olycklig i största allmänhet. Hennes fästman, Louis de Lorche, är en svag ynkrygg som tycker att "allt är lika bra." Honom förälskar sig fru Ingeborg i. Och så har vi då hembiträdet, Tysta Marie, som går omkring hela dagarna och mumlar för sig själv.
Nåväl, nu har jag i alla fall läst denna klassiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar