fredag 17 augusti 2012

Hjärngänget

Karina Johansson ställde en fråga på sin blogg om hur många fel en läsare kan överse med i en bok. Själv säger jag noll, men visst, något fel får man väl stå ut med.
Men nu har jag läst Hjärngänget av Nisse Simonsson och den boken verkar sannerligen inte vara korrekturläst. Den är fylld av irriterande småfel, men dessutom kunde författaren, om han läst igenom sitt eget manus, ha upptäckt att han upprepar sig. I ett kapitel om Newton skriver Simonsson på sidan 131: "Han var helst ensam. Han åt ensam och hade egentligen aldrig några nära vänner." På sedan 133 skriver han: "Newton hade inga vänner, han åt ensam och han gick ensam."
Men dessutom finns det rena faktafel. Simonsson skriver att Franklin D Roosevelt i början av 1940-talet hade känt sig slut och trött och därför inte ville ställa upp för en tredje mandatperiod. Han skulle bara ställa upp om det blev krig. Japanerna anföll Pearl Harbor, han ställde upp och omvaldes.
MEN! Roosevelt valdes för en tredje period 1940 och japanerna anföll i november 1941. Det som Simonsson skriver är alltså fullständigt nonsens. Tänk om han hade kollat fakta innan han gav ut boken.
Boken är annars intressant. Den handlar om ett antal världsledare, vars svåra sjukdom, inte minst demens, har påverkat världens utveckling. Skrämmande och underhållande på samma gång.
Ändå retar de många felen mig till vansinne. Jag har nog aldrig tidigare läst en bok med så många tryckfel och andra fel. Så någon mer bok av Nisse Simonsson blir det inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar