tisdag 22 januari 2013

Kvällstidningsjournalister chockas så lätt

Carola Häggkvist har bröst! Ja, det är sant. Nyheten står att läsa i Aftonbladet, där journalisterna Andreas Hansson och Johannes Selåker har utsatts för en bröstchock när de såg Guldbaggegalan. En gång i rubriken och tre gånger i artikeln nämns ordet chock.

Men vad är det egentligen för fel på kvällstidningsjournalister? Hur kan de chockas av detta? Och allting annat som de blir chockade av.

När Per Oscarsson klädde av sig i Hylands Hörna 1966, var det nog många som blev chockade. Det var nytt med TV och det fanns nog en större prydhet. Men 2013? Och med tanke på hur sex och nakenhet exploateras i kvällstidningarna, är det helt otroligt att deras egna journalister blir chockade gång på gång.

Kvinnor har bröst och det basuneras ut som en chock i Sveriges största tidning. Finns det någon utanför kvällstidningsredaktionerna som chockas?

3 kommentarer:

 1. Har de inget bättre att skriva om så händer det inte mycket här i världen.

  För övrigt överanvänder de ordet "chock" - i alla sammanhang. Undrar när de ska förstå att ordet redan blivit tjatigt och blasé för länge sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, deras vokabulär är inte speciellt omfattande. Försöker någon vara lite rolig och ironisk, så står det om "hån" i tidningen. Eller någon har gått till "attack" varefter den andre "rasar".
   Jan Guillou blir ju ibland intervjuad, och han brukar visst inleda med att säga till journalisten att han aldrig rasar och att han inte går till attack.

   Radera
 2. Hej Robert! Vad roligt att du läser Nöjesbladet! Jag kan stilla din oro med att försäkra att även kvällstidningsjournalister vanligen har ett synnerligen gott vokabulär. I själva verket är det så att journalister påverkas av LAS precis som många andra yrkesgrupper vilket gör att en kvällstidningsjournalist helt plötsligt kan vara journalist inom public service eller på en morgontidning. Och då är det ett annat tilltal som gäller i texter eller tal. Jag förstår att det kan upplevas som tramsigt när ordet "chock" används för mycket. Men jag kan försäkra dig att folk reagerade. Som vi skriver i texten så svämmade Twitter över av kommentarer kring Carolas byst, både från kvinnor och män – trots att hon var där för att dela ut ett pris. Lite försmädligt kan man tycka och det var det vi ville förmedla med vår text. Trots att hon stod där och sa saker, så var det brösten tittarna kollade in. Det var ju Carola också medveten om vid sitt val av en generös urringning.
  Må gott,
  vänligen
  Andreas Hansson
  Nöjesbladet

  SvaraRadera