fredag 14 februari 2014

Analfabeten som kunde räkna

Det kan inte vara helt lätt att vara Jonas Jonasson. Hans debutroman Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann blev ju ett enorm succé och det måste ju då vara en förfärlig utmaning att skriva nästa bok.
Analfabeten som kunde räkna heter hans andra roman, och jag kan säga att den är riktigt bra. Den når kanske inte upp till ettans nivå, men den är helt klart läsvärd.
Även i denna roman får vi följa människor, som råkar ut för en mängd saker av misstag, som kommer att förändra livet för många i omgivningen.
Nombeko Mayeki växer upp i Soweto i Sydafrika under apartheidtiden. Hon betraktas som analfabet, vilket hon inte är. Hon är för övrigt oerhört duktig på att räkna.
På underliga vägar hamnar hon hos en sydafrikansk ingenjör, som har i uppgift att tillverka sex atombomber. Det blir av misstag sju, och en av dem råkar Nombeko ta med sig till Sverige.
Där träffar hon två tvillingbröder som båda heter Holger. Fast det är bara en av dem som existerar enligt myndigheterna. Det är den ickeexisterande Holger, som blir Nombekos pojkvän.
I arbetet med att bli kvitt atombomben får Nombeko och Holger träffa såväl kungen som statsminister Reinfeldt och Kinas president.

1 kommentar:

  1. Jag läser också den just nu och blir lite trött emellanåt av allt som händer...Det går en aning över gränsen, trots att jag tycker den är bra.

    SvaraRadera