lördag 1 februari 2014

Davidsstjärnor

Kristina Ohlsson var en ny erfarenhet som författare för mig. Hon har givit ut flera böcker, men Davidsstjärnor är den första jag har läst. Jag fick boken i julklapp.
Om jag förstår Kristina Ohlsson rätt, så kom hon på titeln långt innan hon visste vad boken skulle skriva om. Hon ville skriva en bok med anknytning till Israel. Och hon skrev boken i Jerusalem. Lyckans ost!
Lite lustigt är det att titeln inte har något med bokens innehåll att göra, om man bortser från att Davidsstjärnan givetvis är starkt förknippad med det judiska folket. Ett mer adekvat namn hade väl varit Papperspojken.
Intrigen är bra, men det är ändå en synnerligen obehaglig bok. Det tycker jag väl eftersom jag inte tycker om när barn far illa, och här dödas ett antal barn. Redan från början av boken får man veta att det kommer att dö fler barn längre fram.
Papperspojken sägs i boken vara en israelisk myt, men den är dock påhittad av författarinnan. Papperspojken fångar barn och dödar dem. Han har dödat barn i Israel och nu har han kommit till Sverige för att döda fler.
Myten hade polisen kunnat strunta i. Däremot kan de inte strunta i att det faktiskt dödas barn, och att de lämnas med ett speciellt kännetecken.
En obehaglig bok, men samtidigt spännande. Jag kanske ska leta reda på fler böcker av Kristina Ohlsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar