fredag 11 april 2014

Författarafton


Igår kväll var jag och min fru på författarafton på Akademibokhandeln i Karlstad. Det var första gången. Jag har helt missat att Akademibokhandeln tydligen brukar arrangera sådana. Utmärkt initiativ.
Författarna var Catharina Ingelman-Sundberg, Anders de la Motte, Denise Rudberg och Åsa Hellberg.
Catharina Ingelman-Sundberg inledde. Hon berättade om sina böcker om "pensionärsligan", ett gäng äldre som rånar för att få pengar till äldreomsorgen och andra viktiga saker. "Humordrottningen" var epitetet hon gavs av kvällens konferencier. Hon berättade om sin research och hur hon gått på Nationalmuseum och valt ut två tavlor som hon själv skulle ha stulit om hon varit i den branschen. Sedan visade det sig att en av dessa tavlor faktiskt hade stulits tio år tidigare.
Anders de la Motte har bland annat varit polis i många år innan han blev författare. Jag har läst hans bok [game]. Hans senaste bok heter MemoRandom. Han såg en fördel i författandet att det var så lätt att bli av med en misshaglig person. Det var bara att knuffa honom utför en klippa, och med glimten i ögat sade han att det hade kunnat vara bra i hans tidigare arbete...
Denise Rudberg är väl en av våra mest kända författare, men jag kan ta mig sjutton inte minnas att jag någonsin läst någon av hennes böcker. Hon har mest skrivit chick lit, men har sedan gått över till att skriva deckare. Denna kväll presenterade hon dock en mat- och kokbok. Hon har för övrigt även varit med i Let's Dance.
Kvällens höjdpunkt var Åsa Hellberg (bilden). Författarinnan som skrivit böckerna Casanovas kvinna, Sonjas hemlighet, Sonjas sista vilja och En liten värld. Jag har följt hennes blogg i flera år sedan vi var med i något som hette Romanloppet (tror jag) och det var fantastiskt roligt att för första gången få träffa henne. Hon var precis lika charmig, rolig och sprudlande av energi (och vacker) som hon framstått i sin blogg.
Hon är faktiskt bara några år yngre än jag och det ger hopp, när man ser att alla författare inte måste debutera i 20-årsåldern.
De tre första böckerna har vi i bokhyllan hemma, och nu är jag även lycklig ägare till ett signerat exemplar av En liten värld. Vi hann givetvis inte talas vid mer än en halv minut, men det var ett möte jag kommer att leva på länge.
När får vi förresten se Åsa i Let's Dance...?

2 kommentarer:

  1. Robert; tusen tack, och precis ...NÄR får vi se Åsa i Let´s dance? Det undrar (och vill) hon också veta! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror, ärligt, att du skulle vara helt fantastisk där.

      Radera