torsdag 18 februari 2010

Jag vill ha själsfärgat kaffe!

Jag läste i den här artikeln om hur det gick till när en massa svenskar började dricka "Caffe latte". Tydligen var det ett projekt startat av mejerierna för att få folk att dricka mer mjölk.
I artikeln står det att svenskarna redan tidigare börjat dricka "Café au lait". Tänk, jag trodde att "Café au lait" och "Caffe latte" var samma sak. Vad heter det när folk vill ha kokt mjölk i kaffet? ("Galenskap" är ordet som kommer för mig, men vad är den rätta termen?)
Jag skulle aldrig komma på tanken att hälla mjölk i kaffet. Mitt kaffe ska vara själsfärgat, det vill säga så svart som möjligt.

7 kommentarer:

  1. Café au lait tror jag dessutom är en "svenskt" ord som myntades av det första trendiga caféet i Stockholm på 80-talet, precis som Pommes frites lanserades av Tore Wretman har jag för mig.
    Jag tror inte fransmännnen säger så, men bollar det vidare til någon som har beställt dylikt kaffe i Frankrike:)

    SvaraRadera
  2. Visst är svart kaffe godast, men en liten skvätt mjölk gör att magen pallar fler koppar, i alla fall för mig!
    betänk också att det finns individer som sötar denna dryck...????!!!!

    SvaraRadera
  3. Café au lait kommer jag ihåg från mycket tidigare än 80-talet, men det var inte en vardagsdryck precis. På den tiden var det vanligast att man hade kaffegrädde, om man ville blanda. Det hörde till kaffebordet. Själv dricker jag kaffe som en social dryck. Är jag ensam kan det gå flera dagar utan en kopp. Däremot kan jag hälla i mig en hel kanna te under en dag, te med en sked honung.

    SvaraRadera
  4. Åsa, jag tror att fransmännen säger Café au lait, men de kan även säga café crème.

    Inger, jag vill inte heller ha socker i kaffet. Utom i Irish Coffee förstås. Då vill jag ha både socker och grädde. Vispgrädde.

    Cici, ja vart tog kaffegrädden vägen? Mormor skulle alltid ha det. Såldes i speciella glasflaskor.

    SvaraRadera
  5. Ha ha! Ingen risk Inger! Men det var ju socker och grädde vi talade om.

    SvaraRadera
  6. Ja så var det...men jag satte kaffet i vrånga strupen ....tänk om Robert glömmer whiskyn!

    SvaraRadera