torsdag 7 maj 2015

Mord och mandeldoft

Titel: Mord och mandeldoft
Författare: Camilla Läckberg
Förlag: Forum
Antal sidor: 240

Mord och mandeldoft är en bok som skiljer sig från de övriga som Camilla Läckberg har skrivit. Den ingår inte i Fjällbackaserien, men den lite längre delen utspelar sig där och Martin Molin är polis. Den gavs ut för att fira att Camilla Läckberg det hade gått tio år sedan hennes debut - och för att dra in mer pengar till henne och förlaget ;)
Boken inleds med tre noveller - Drömmen om Elisabeth, Änkornas kafé och En elegant död. Tre noveller om ond, bråd död och med en överraskande avslutning. Inte dumma alls.
Men därefter följer en kortroman, som heter Snöstorm och mandeldoft. Alla som läst traditionella deckare vet ju vad doften av mandel kan antyda...
Här tror jag att Camilla Läckberg haft riktigt roligt. Hon har helt lämnat sin vanliga stil och skriver istället en bok som mycket tydligt för tankarna till Agatha Christie och i viss mån Sherlock Holmes. Här är folk isolerade på en ö under en snöstorm när någon blir mördad. Mördaren måste finnas bland dem som befinner sig i huset och polisen Martin Molin samlar dem i biblioteket. Ledtrådar läggs ut lite här och där, men givetvis får man inte veta vem den skyldige är förrän alldeles i slutet.
Historien är inte lika bra som dem Agatha Christie skrev, för vem kan nå upp till hennes nivå när det gäller pusseldeckare. Men den är trots det en trevlig, avkopplande liten historia.
I boken finns även en längre intervju med författaren. Sedan avslutas boken med Camilla Läckbergs deckarskola, där hon försöker lära ut grunderna när det gäller att välja mördare, falska ledtrådar, dialog och miljö.

4 kommentarer:

 1. doftar det som juligt brända mandlar...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter mysigt. Tyvärr brukar mandeldoften tyda på något annat i deckare...

   Radera
  2. bittermandel har man i kakor :)

   Radera
  3. Ja, men helst inte får många ;)

   Radera