måndag 25 maj 2015

Tematrio - Presenter till mor

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om presenter till mor. Så här skriver Lyran: Det är ju Mors Dag till helgen och jag passar på att mycket offentligt berätta för maken/dottern vad jag önskar mig. Veckans tema är således att berätta om tre bra morsdagspresenter att ge eller få!

Jag ger aldrig någon morsdagspresent till min fru eftersom jag inte tillhör skaran av män som säger mamma om sin fru. Till min egen mamma brukar det bli en blomma.

Men eftersom jag gärna vill vara med i tematrion ändå ger jag frågan en egen tolkning. Det är alltid rätt att ge böcker och på mors dag bör det väl vara böcker där starka kvinnor får spela huvudrollen. Därför är det här mina tre tips:

Jag börjar med Marianne Fredrikssons bok enligt Maria Magdalena. En alternativ beskrivning av evangeliernas berättelse, där Maria Magdalena är älskarinna till Jesus. Kan säkert uppfattas som hädiskt, men boken är bra som alla Marianne Fredrikssons böcker.

Eller varför inte en verklig klassiker? Hjalmar Bergmans Farmor och Vår Herre!
Här kan man stifta bekantskap med den synnerligen viljestarka Agnes Borck - den fattiga flickan som gör en klassresa när hon gifter sig med den rike affärsmannen Jonathan Borck. Det dröjer inte länge förrän det är hon som styr det mesta. 

Äh, strunta i vad jag skrev ovan. Ge henne nåt kul istället. Mark Levengoods och Unni Lindells Gamla tanter lägger inte ägg till exempel. Samlade citat från små barn.
Som till exempel detta citat från Christian, 6 år:
Förr i tiden var folk uppdelade i raser - de fina och de ofina. De fina var rika och hade råd med schampo och hårgelé, medan de ofina fick nöja sig med loppor och löss.

14 kommentarer:

 1. Gamla tanter lägger inte ägg är underbar!

  SvaraRadera
 2. Nej men det fattar jag inte heller, varför kallar vissa män sin fru mamma. Så dumt.
  Den sista boken skulle jag inte tacka nej till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns lite incestuöst att säga mamma till sin fru...

   Radera
 3. Det förstår inte jag heller. Men skulle bli mycket besviken om maken ändå inte styrde upp lite firande. Finns ju tre andra som kallar mig för mamma men som har lite skralt med ekonomin ;). Just böcker ska jag nog önska mig i år tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, jag ligger allt på döttrarna så att de inte glömmer bort att köpa något till sin mor.

   Radera
 4. Maria Magdalena gav jag till kompisen Magdalena.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (bra att inte kalla sin fru för mamma)

   Radera
 5. Gamla tanter lägger inte ägg är riktigt roande läsning. Den får man inte missa! :)

  SvaraRadera
 6. Farmor och Vår Herre är helt underbar!

  SvaraRadera
 7. Vilken bra trio! Jag funderade också på "Farmor och vår herre", jag älskar Hjalmar Bergman.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker det är väldigt märkligt när män köper mors dags-present till sin fru. Det är ju en sak om man hjälper barnen när de är små, men nej, det är bara konstigt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Jag gjorde just detta, alltså hjälpte barnen när de var små, men det blir ingen morsdags-present till min fru från mig.
   Fast hon fick faktiskt tulpaner av trä på Mors Dag året efter att vi gifte oss och trots att vi inte hade några barn än. Finns en särskild historia bakom det. På bröllopsfesten sjöng jag "Den flickan skall bära mitt efternamn" för min fru. I den finns en versrad som lyder: "Och på mors dag ska hon få tulpaner". Så jag sprang runt och letade tulpaner inför mors dag, men hittade inga. Då gick jag och köpte de där trätulpanerna till henne, för jag ville ju inte bryta mitt löfte från bröllopsdagen.

   Radera