måndag 18 maj 2015

Tematrio - Olästa klassiker

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om olästa klassiker. Så här skriver Lyran: Eftersom vi ska ha en klassikerutmaning i sommar är det dags att se över vad vi har läst - och vad vi inte har läst. Det finns ju mängder av både äldre och mer moderna klassiker att botanisera bland. Berätta om tre klassiker du inte läst, men är nyfiken på!

Jag känner inte till att "vi" ska ha en klassikerutmaning i sommar, men är naturligtvis med och deltar i veckans tematrio. (Och kanske i sommarens klassikerutmaning. Det kommer säkert med information om det.)


Då väljer jag först Dödssynden av Harper Lee. (Originaltitel: To Kill a Mockingbird)
Boken kom ut 1960 och vann Pulitzerpriset 1961. Den handlar om rasdiskriminering, klasstillhörighet och könsroller och sägs vara en helt enastående roman. Det har röstats fram som århundradets bästa roman av Library Journal. (Hmm, jag undrar om några icke-amerikanska böcker fick vara med...)
Det är märkligt nog Harper Lees enda roman, men i juli i år kommer hon med sin andra roman, 55 år efter debuten!


Så en svensk klassiker: Vilhelm Mobergs Rid i natt! 
Boken utspelar sig på 1600-talet, men när Moberg skrev den 1940 så hade han den tyska ockupationen av Norge och Danmark i tankarna.
Främmande trupper har intagit landet och tysken Klewe har intagit Ubbetorps herrgård. De tidigare fria bönderna i Brändebols by har blivit tvungna att betala skatt till honom.
En natt kommer budkavlen till byn med uppmaning till uppror mot förtryckarna, men byåldermannen gräver skräckslagen ner budkavlen och intalar sig att han handlat klokt. Senare får han samvetskval och ångest, för budkavlebrädets maning kan aldrig tystas: Det skulle alltid finnas, någonstädes i tiden och världen skulle det finnas, alltid, alltid!


Så tar vi en av ryssarna. Leo Tolstojs Krig och Fred. Den skildrar det ryska samhället under Napoleontiden.
När jag googlar på boken, verkar det som att Tolstoj givit ut boken i två utgåvor. Jag undrar vilken jag ska välja, om jag nu får för mig att läsa denna monumentala klassiker.

24 kommentarer:

 1. Dödssynden skulle jag också vilja läsa. Moberg har jag läst Utvandrarserien av men inte Rid i natt. Krig och fred läste jag för så länge sedan att det nog vore dags för en omläsning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste någon del i Utvandrarserien som barn. Vore säkert roligt att läsa hela serien. Men det är nog svårt att inte få Max von Sydow framför sig när man läser den.

   Radera
 2. Dödssynden vill jag läsa men den var inte med på klassikerlistan, och så skulle de vara hundra år. Men ibland behöver klassiker inte vara hundra år. Jag blir så konfys.
  Krig och fred såg jag på tv men kommer knappast ihåg den.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visste inte att det fanns en klassikerlista.

   Radera
  2. Jo hos Lyran http://www.lyransnoblesser.se/p/100-klassiker_25.html

   Radera
 3. Krig och fred är ju förstås en sån bok man borde läst, men av dessa tre har jag bara läst Dödssynden.

  SvaraRadera
 4. jag har läst dem alla, men kan tänka mig Krig och fred som omläsningsprojekt. kanske måste jag begränsa mig till en tegelsten i sommar. Bröderna Karamazov har jag aldrig läst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderar fortfarande över det där med två olika utgåvor av Krig och Fred.

   Radera
 5. bra tror att jag tror jag läst Rid i natt.

  SvaraRadera
 6. Dödssynden är en otroligt bra bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått det. Måste skaffa den någon gång. På biblioteket kanske.

   Radera
 7. Dödssynden tyckte jag otroligt mycket om när jag läste den :-) Krig och fred håller jag på med och tycker mycket om. Den jag läser är ursprungsversionen. Någon gång ska jag läsa den andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det ursprungsversionen du läser? Den är ju den minst kända.

   Radera
 8. Krig och fred har jag ännu inte läst men de andra två är ju jättebra! Du har något att se fram emot.

  SvaraRadera
 9. Krig och fred kunde varit med på min lista också, men jag valde ett annat spår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju så mycket att välja bland.

   Radera
 10. Krig och fred slukade jag när jag var yngre, den var fantastiskt bra. Dödssynden läste jag för något år sedan och jag blev väldigt besviken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj då, jag trodde alla var lyriska över Dödssynden. Men, men. Alla tycker inte lika, och tur är väl det. I så fall skulle det inte finnas många böcker att välja bland.

   Radera
 11. Har inte läst någon på din trio (men några andra Moberg, han är väldigt bra!), men är väldigt sugen på Dödssynden :)

  SvaraRadera