torsdag 26 januari 2017

Veckans ord på X

Linda med bloggen enligt O har en alfabetsutmaning. Varje vecka presenterar hon fem ord på en bokstav. Dessa ska vi associera med böcker. Våra tolkningar av detta är tämligen fria, men det ska handla om böcker eller författare. Veckans bokstav är X. Vi är verkligen framme vid de svåra bokstäverna.

xantippa
Hå hå, här dyker minsann Sokrates' hustru upp. I överförd betydelse är xantippa en argsint och grälsjuk kvinna.
Skulle Agnes Borck kunna passa in här? Inte helt säker, men hon är just nu mitt bästa förslag. Hon är huvudpersonen i Hjalmar Bergmans Farmor och Vår Herre.
Vi får följa farmor Agnes, som inte tvekar att säga åt Vår Herre ett och annat. Hon kommer från fattiga förhållanden, men genom gifte och slughet har hon gjort det som idag skulle kallas en klassresa. I början har man stor sympati för bondflickan, som inte verkar accepteras av den fina familjen, men det beror på att vi ser historien genom hennes ögon. Mot slutet av boken är det barnen och andra familjemedlemmar som ger sin syn på saken, och då får man en annan bild av henne.

x-box
Jag var tvungen att googla för att se vad det är. Tydligen en TV-spelskonsol. Då får väl x-box associera till dataspel. 
Anders de la Motte fick Svenska Deckarakademiens debutantpris för sin roman [geim], som är en mycket speciell bok. Huvudpersonen HP hittar något på tåget som ser ut som en mobiltelefon. Han får via den en specialinbjudan att vara med i ett spel. Spelet går ut på att man får olika uppdrag, som man sedan får poäng och pengar för. Problemet är bara att uppdragen blir alltmer utmanande och definitivt olagliga. Men det är svårt att dra sig ur när man väl har börjat.
Boken är väl på sätt och vis en deckare, men jag tycker även att den handlar om frågan vad man kan få en människa att göra. Vad triggar oss? Vi vet ju att det var alldeles vanliga trevliga familjefäder som arbetade som lägervakter vid nazisternas utrotningsläger.
Det här var i alla fall en bok som var svår att lägga ifrån sig. Läs den om du vill ha en annorlunda läsupplevelse!

xenofobi
Xenofobi är rädsla för främlingar. Det är inte det samma som rasism. Rasimen bygger på att vissa människoraser står över andra, medan xenofobi handlar om rädslan för vad främlingarna kan ta sig till.
Jag tänkte ta fram romanen Floden mellan bergen av Ngugu Wa Thiong'o, som beskriver hur många kenyaner var rädda för främlingarnas inflytande och hur gamla traditioner riskerade att trängas ut.
Två gikuyustammar i Kenya under den brittiska kolonialtiden strider sinsemellan om värdet av gamla traditioner kontra det nya västerländska inflytandet. Konflikten markeras geografiskt av floden som rinner mellan samhällena. Ett älskande par från vardera sidan försöker överbrygga klyftan, något som resulterar i en tragedi.
Detta är en riktigt bra bok, som ger ett afrikanskt perspektiv på vad som händer när kolonisatörer tar marken från dem som ägt den i många generationen samtidigt som de vill påtvinga "infödingarna" europeisk religion och europeiska värderingar.
Jag kommer aldrig, aldrig någonsin att acceptera kvinnlig omskärelse (könsstympning), men det är ändå oerhört intressant att läsa det afrikanska perspektivet. En infödd kristen pastor predikar straffdomar över dem som låter omskära sig (gäller både pojkar och flickor) eftersom den som kristnat honom sagt att det är syndigt att göra det. Men hans dotter går emot honom och kräver att bli omskuren. Hon vill bli kvinna och hon vill göras vacker.
När det blir konflikt mellan stammens traditioner och kolonisatörernas religion, så blir det viktigt att försvara det gamla till varje pris.

x-kromosom
X-kromosom ska man ha en. En del har två. Då blir de annorlunda ;)
Människan har 46 kromosomer i alla celler utom könscellerna, för där är det 23. Det måste ju vara så, för tillsammans blir det 46 när ägget och spermien sammansmälter.
Och när vi nu är inne på ägg så kommer jag, som så många gånger tidigare när det handlar om utmaningar, att tänka på en bok av Mark Levengood och Unni Lindell - Gamla tanter lägger inte ägg. En rolig bok fylld av en massa skojiga citat av barn.

xylitol
Nu fick jag googla igen. Xylitol kallas även björksocker. Inte tusan kan jag associera detta till någon bok eller någon författare. Men så kom jag att tänka på att det ju finns annat som är sött. Honung till exempel. Och detta får mig givetvis att tänka på A.A. Milnes båda böcker om Nalle Puh. Och att Nalle Puh älskar honung (eller honing) är väl allom bekant. Som avslutning får det bli ett citat av Nalle Puh: Fastän det är förfärligt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som är nästan ännu bättre.

6 kommentarer:

  1. Underbart inlägg, vilka associationer :)

    SvaraRadera
  2. Från björksocker till honung är väl steget inte så långt. Nalle Puh har alltid bra tankar om att äta honung. Tur är ju det.

    SvaraRadera