torsdag 5 januari 2017

The Twelfth Day of Christmas

Ugglan & bokens utmaning som utgår från den engelska ramsan The Twelve Days of Christmas avslutas idag. Varje dag från juldagen har vi fått en uppgift kopplad till ramsans tolv delar.

Den tolfte versen lyder:
On the twelfth day of Christmas,
my true love sent to me
Twelve drummers drumming,
(Eleven pipers piping,
Ten lords a-leaping,
Nine ladies dancing,
Eight maids a-milking,
Seven swans a-swimming,
Six geese a-laying,
Five golden rings,
Four Calling birds,
Three French hens,
Two turtle doves
and a partridge in a pear tree.)

Dagens utmaning lyder:
Temat för The Twelfth Day of Christmas blir därför trummor eller annat valfritt instrument. Uppgiften för dig som vill vara med är alltså att tipsa om en bok på ett av dessa teman, antingen i bokens titel eller innehåll.

En saga får det bli på den tolfte och sista juldagen. H C Andersens Guldskatt. En saga som jag inte tycker tillhör hans bättre.
Trumslagarens hustru föder en son. Han har rött hår, men hans mor tycker att det skiner som guld och hon kallar honom Guldskatt.
Hans far hoppas att sonen ska vinna ryktbarhet. Om det blir krig kan sonen gå ut som soldat och komma tillbaka som general med silverkors på bröstet. Men hans mor önskar mer än något annat att han får behålla armar och ben och vill inte att han ska delta i något krig.
Men kriget bryter ut och sonen tar värvning som trumslagare i armén. När officerarna ger order om återtåg ljuder hans trumma och driver soldaterna framåt.
Han återvänder utan silverkors, men med armar och ben i behåll. Han spelar flera instrument, bättre än de flesta, och han får spela för kungar och kejsare och återvänder stolt och lycklig hem till sin mor som nu blivit änka.

12 kommentarer:

 1. Den här tror jag faktiskt aldrig att jag har läst. Tack för tips och stort tack för att du varit med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack till dig, som hittade på den här roliga utmaningen!

   Radera
 2. osäker om jag hört denna, inte alltid källan står angivet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. H C Andersen har ju skrivit väldigt många sagor, men det är bara några av dem som de flesta av oss kan komma på utan hjälp. Den ståndaktige tennsoldaten, Tummelisa, Elddonet...

   Radera
 3. den här sagan känner jag inte alls igen

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Jag fick leta lite, för jag visste att han skrivit om en trumslagarpojke, men jag mindes inte alls att den hette Guldskatt.

   Radera
 5. Och det var nog denna saga jag tänkte på när jag fick Trumslagarens pojke i mitt huvud när jag skulle skriva mitt inlägg, men googlade fram Jan Johansens Trumslagarenspojke och tipsa om den plus en bok till slut.

  SvaraRadera
 6. Har läst många av Andersens sagor men den här har jag nog missat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. På nån bokrea köpte jag en samling med sex band med hans sagor, så där finns mycket att gräva i ;)

   Radera