måndag 23 januari 2017

Tematrio - En tysk, en fransk och en spansk

Måndag och dags för Lyrans tematrio igen. Den här gången är temat en tysk, en fransk och en spansk. Så här skriver Lyran: Dottern ska välja språk och vi verkar inte alls tycka lika... Ge mig en tysk, en fransk och en spansk så får vi se vad det blir. Blanda kulturformer som ni vill, läsbart, sevärt eller örongodis går lika bra.

Klart jäntan ska läsa tyska! Ett stort kulturspråk och dessutom gångbart i stora delar av Europa.


Först får det bli den tyske författaren Erich Maria Remarque. Jag kan förstå att han bok På västfronten intet nytt har blivit så omtalad. Den gavs ut första gången 1929, och var en av de böcker som nazisterna brände i sina bokbål.
Boken är en krigsskildring (från första världskriget), men den är ingen hjältedrapa där modiga soldater ger allt för fäderneslandet. Nej, den handlar om krigets hopplöshet och om vanliga, enkla soldater som bara vill överleva.
Det finns inget hjältemodigt i deras liv i skyttegravarna. Omkring dem dör deras vänner en meningslös död. Inte så konstigt kanske att nazisterna inte kunde tåla boken. Deras plan var ju att starta ett nytt krig som skulle ge det tyska riket ära och det tyska folket ökat "Lebensraum".
Den här boken är jag inte bara glad över att ha läst därför att det är roligt att ha läst en klassiker. Det här är en riktigt bra bok, som visar hur långt från regeringarnas propaganda livet är för en soldat i skyttegraven. För dem är det inte viktigt att vinna kriget. Betydligt viktigare är att försöka få tag på en brödbit eller en cigarett.


Jag kom att tänka på att Beaujolais Royal var mitt favoritvin för många år sedan, men nu har vi förlorat kontakten. Det är ett lätt vin och passar inte alls till ryggbiff med potatisgratäng och bearnaisesås. Däremot riktigt gott om man bara vill ta ett glas vin och kanske några kex och en mild ost.
Jag undrar om jag inte får ta och köpa hem en flaska.

Få tavlor från 1900-talet är väl så berömda som Guernica, som målades som en protest mot bombningarna av den baskiska staden med samma namn.
Konstnären är Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso, mera känd som Pablo Picasso.

20 kommentarer:

 1. kul med vintips - fast jag gillar chilenskt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns många goda rödviner ;)

   Radera
 2. Picassos tavlor är rätt så fantastiska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han var en nyskapande konstnär.

   Radera
 3. På västfronten intet nytt borde jag såklart läsa! Och jag tror att ditt vintips kan vara det första på en bokblogg :-)

  SvaraRadera
 4. Remarque är strålande! Och så hemsk.

  SvaraRadera
 5. Ja men ser man på lite vintips också.

  SvaraRadera
 6. Skulle såklart vilja läsa På västfronten intet nytt. Men får nog invänta rätt tillfälle för det. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ingen tung bok att läsa trots det allvarliga innehållet.

   Radera
 7. Unna dig ett glas beaujolais medan du bläddrar i den där tjocka boken!

  SvaraRadera
 8. Vilken bra trio med kultur i olika former.

  SvaraRadera
 9. Härlig trio! Rödvin kan vara väldigt gott men kan tyvärr inte dricka det längre. Min migrän mår inte så bra av rödvin tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lär vara garvsyran som ställer till det. Tråkigt.

   Radera
 10. Remarque står i hyllan i föräldrahemmet men det har inte blivit av att jag har läst den... kanske borde göra något åt det!

  SvaraRadera
 11. Vilken trevlig blandning.

  SvaraRadera