måndag 2 januari 2017

The Ninth Day of Christmas

Ugglan & bokens  utmaning som utgår från den engelska ramsan The Twelve Days of Christmas fortsätter. Varje dag från juldagen får vi en uppgift kopplad till ramsans tolv delar.

Den nionde versen lyder:
On the ninth day of Christmas,
my true love sent to me
Nine ladies dancing
(Eight maids a-milking,
Seven swans a-swimming
Six geese a-laying,
Five golden rings,
Four Calling birds,
Three French hens,
Two turtle doves
and a partridge in a pear tree.)

Dagens utmaning lyder:
Temat för The Ninth Day of Christmas blir därför damer/kvinnor eller dans. Uppgiften för dig som vill vara med är alltså att tipsa om en bok på ett av dessa teman, antingen i bokens titel eller innehåll.

Nåja, vad är en bal på slottet? Den kan ju va' fruktansvärt långtråkig och dötrist och och och tråkig och och alldeles... alldeles underbar!
Folksagan Askungen, med bild och text från Disneys film.
Den ursprungliga (?) versionen som det väl är bröderna Grimm som har tecknat ner är blodigare är Disneyversionen. (Motivet i sagan är känt från det första århundradet före Kristus.) När styvsystrarna ska prova glasskon, så är deras fötter för stora. Då säger deras mor till dem att hugga av en bit av foten, för de behöver ändå aldrig mer gå om de gifter sig med prinsen. Men fåglarna ropar att blodet rinner, så det hela uppdagas. Om jag inte missminner mig, så hackar fåglarna ut ögonen på styvmodern och hennes båda döttrar på slutet. I Disneyfilmen har fåglarna en betydligt snällare roll.

9 kommentarer:

 1. Askungen är verkligen perfekt till det här temat!

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Jag har lyckats få med några stycken nu :)

   Radera
 3. vi har läst originalet, riktigt läskigt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bröderna Grimm ägnade sig då sannerligen inte åt barnsagor. Där finns berättelser om människor som säljer sin själ till Djävulen och mycket annat.

   Radera