tisdag 7 februari 2017

Brudkronan

Titel: Brudkronan
Originalets titel: Kransen
Författare: Sigrid Undset
Förlag: Norstedts (1987)
Antal sidor: 222

Brudkronan av nobelpristagaren Sigrid Undset är första delen i trilogin om Kristin Lavransdotter. Jag vet att en del behandlar trilogin som en tegelsten med en roman, men de gavs från början ut i tre delar. Handlingen utspelar sig i 1300-talets Norge.
I den här delen får vi följa den unga Kristin Lavransdotter, som blivit trolovad med en man som hennes far valt åt henne. Där kunde historien ha slutat, men det blir inte en stor kärleksroman om där inte finns svartsjuka, otrohet och dramatik.
Kristin förälskar sig i Erlend Nikulausson, och trots att Kristin får tillbringa ett år i kloster, lyckas de båda träffas.
En svår skam skulle det innebära för Kristin om någon fick veta det. Men är hon verkligen den enda som låtit lustan ta överhanden?
Och är Kristin värdig att bära den gyllene brudkronan?
Det här är stor kärlekslitteratur. Förvisso kan den kännas ålderdomlig, inte minst på grund av att översättningen nog är 90 år gammal, men Romeo och Julia på 1600-talsengelska håller ju fortfarande!

Jag deltar i en utmaning som går ut på att från november 2016 till den 31 december 2017 ha läst något av samtliga 14 kvinnliga nobelpristagare i litteratur, och Undset är den tredje. Hon erhöll nobelpriset i litteratur 1928.

Kaosutmaningen får den här boken svara mot punkt 9: En bok med en tonårig huvudperson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar