tisdag 7 februari 2017

Tematrio - Överraskande bra

Måndag igår och dags för Lyrans tematrio igen. Den här gången är temat överraskande bra. Så här skriver Lyran: Just nu letar jag efter en överraskande bra bok, en sådan man plockar upp utan större förväntningar och sedan inte vill lägga ifrån sig. De dyker ju upp lite då och då och nu skulle jag behöva en. Kanske kan vi därför tipsa varandra om tre böcker som var överraskande bra.


James Bowens Gatukatten Bob hade jag nog inte så höga förväntningar på, även om någon jag känner hade rekommenderat den. Men alltså - en gatumusikant och hans katt! Hur intressant låter det?
Men faktiskt var det en riktigt fascinerande bok i all sin enkelhet.
Gatumusikern James Bowen har fått en träningslägenhet medan han försöker bli av med sitt drogberoende. Då träffar han på en skadad, röd gatukatt, som fullständigt förändrar hans liv.
Han ger katten namnet Bob. Katten visar sig vara osedvanligt intelligent och snart är de båda oskiljaktiga. James tar hand om Bob, och detta att han för första gången är ansvarig för någon annans välbefinnande gör att han blir mer motiverad än någonsin att reda upp sitt liv.
Livet är inte lätt för James, för han har hela tiden kravet på sig att varje dag få ihop pengar för att klara överlevnaden för sig själv och Bob.
James Bowen skriver sålunda om sitt eget liv tillsammans med Bob, och det är en både roande och rörande berättelse.


Min mormor hälsar och säger förlåt var den första boken jag läste av Fredrik Backman.
Baksidestexten berättar att det handlar om en sjuårig flicka och hennes mormor som berättar sagor om Landet-nästan-vaken och kungariket Miamas. Låter både tramsigt och barnsligt. Men...
Min mormor hälsar och säger förlåt är faktiskt en helt fantastisk bok. Den handlar om Elsa som är nästan åtta år och som har en sjuttiosjuårig mormor som är galen. Stå-naken-på-balkongen-och-skjuta-med-paintballgevär-på-män-som-vill-prata-om-Jesus-galen. Men hon är också Elsas bästa, och enda vän. Det är in i mormors sagor Elsa flyr på nätterna. Till en värld där alla är annorlunda, och då behöver ingen vara normal.
När mormor dör efterlämnar hon en serie brev, med ursäkter till folk som hon gjort illa. Det gör att Elsa får lära känna alla dem som bor i huset.
Jag vill understryka att detta inte är en barnbok, även om den vid första påseendet kan ge det intrycket. Den handlar om hur vi vuxna har så svårt att leva tillsammans och med oss själva och det krävs ett barn för att se igenom allt. Lite av barnet som upptäcker att kejsaren är naken.
Boken är mycket underhållande, men samtidigt innehåller den så mycket allvar. Det är en bok som jag bara måste rekommendera.


Så har vi då P C Jersilds En levande själ. En roman med tråkigt omslag som handlar om en hjärna som ligger i en behållare på ett företagslaboratorium. Låter det intressant? Nä-ä!
Men... Han (är det en han?) minns inte sitt tidigare liv och kallas här för Ypsilon. Hjärnan utsätts för allehanda olika experiment, och boken får ses som en kritik av oetisk forskning. Hur mycket kan vi tillåta oss att trampa på människovärdet för snöd vinnings skull.
Har du inte läst En levande själ förut, så gör det!

18 kommentarer:

 1. Jag tyckte nästan lika mycket om Min mormor hälsar och säger förlåt som jag tyckte om Ove-boken. En fantastisk bok är det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte också om båda böckerna. Boken om Britt-Marie var svagare.

   Radera
 2. Gatukatten Bob har jag läst och den var riktigt trevlig. Backman har jag fortfarande inte läst och är faktiskt inte ens specielt intresserad trots att en av hans böcker väntar i bokhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kanske Backmanboken kan vara just en sån som överraskar dig :)

   Radera
 3. Mormorboken har jag inte läst än

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du kommer att tycka om den.

   Radera
 4. Min mormor hälsar och säger förlåt verkar intressant. Jag har inte läst något av Backman. Och En levande själ kan vara något för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En levande själ är faktiskt bättre än man tror. Men sorglig. Den får väl räknas som en dystopi.

   Radera
 5. OK, då får man väl läsa En levande själ då, eftersom man inte gjort det. Lät ju även intressant f.ö.
  Läst de andra två och positivt överraskad av båda. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är bara att ge sig på den! ;)

   Radera
 6. En levande själ hade jag mycket väl kunnat ge mig på redan för länge sedan, men omslaget är inte inbjudande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste en gång att P C Jersild hade sagt att hans böcker kunde sälja även utan inbjudande omslag. Därför ser det ut så här.

   Radera
 7. De två första står och väntar på att bli lästa i min bokhylla. Då har jag förmodligen något bra att se fram emot antar jag.

  SvaraRadera
 8. Min mormor hälsar... hade jag lite svårt för, men tyckte mycket om Gatukatten Bob.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag låg på sjukhus och försökte lyssna på Mormor sim ljudbok, men jag somnade hela tiden. Men det lilla jag hörde gjorde mig nyfiken så jag fick skaffa den senare som "riktig" bok.

   Radera