söndag 3 februari 2019

En smakebit på söndag - Hans nåds testamente

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag läser nu heter Hans nåds testamente och är skriven av Hjalmar Bergman. 

Baksidestexten (skriven 1960):
"Hans nåds testamente är ett av den svenska litteraturens genom tiderna mest kända och älskade verk. Hjalmar Bergmans berättelse om baron Roger Bernhusen de Sars, skräcktanten Julia och de älskliga ungdomarna har i mer än ett halvsekel förtjust svenska folket. Den har haft framgång som roman, på teatern, som film och i radio. Dess oemotståndliga humor, festliga persongalleri och fina vemod bakom upptågen kommer dock allra bäst till sin rätt i romanversionen, som är den ursprungliga."

Smakbiten är hämtad från sidan 50:
Patron Arvid Siedel presiderade vid frukostbordet i Björkenäs' låga, mörka sal. Patron Siedel var avgjort för lång för sina låga rum. När han stod upp, var det icke stort mer än en trekvarts meter mellan hans hjässa och taket, och för att kunna se ut genom fönstren måste han böja sig. Arvid Siedel hade alltid varit ett åbäke, gänglig och omöjlig och med mongoliskt sneda ögon. Hans armar voro likaledes över medelmåttan långa och slutade i smala händer och benrangelsmagra fingrar. Sina händer rörde han emellertid med ett visst måttfullt behag. Och som han meddelade sina tankar och önskningar huvudsakligast genom gester, var detta att sätta värde på.

28 kommentarer:

  1. roligt med lite äldre smakbitar, tack för den.

    SvaraRadera
  2. En klassiker. Man märker i texten att språket verkligen förändrats.

    SvaraRadera
  3. Intressant smakbit, jag har inte läst något av Hjalmar Bergman tror jag, men om jag minns rätt finns det en filmatisering av Chefen fru Ingeborg, som jag tror att jag har sett. Jag gillar smakbiten. Vilken karikatyr , men ändå med värme.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lite Löjliga familjen över boken ;)
      Jag rekommenderar gärna Farmor och Vår Herre.

      Radera
  4. Tack för smakbiten, tror jag har någon bok av honom i hyllan.

    SvaraRadera
  5. Jag tror inte jag har läst någon hel bok av honom, däremot så förekom han flitigt i gymnasiet, men då bara med utdrag.

    SvaraRadera
  6. Farmor och Vår Herre minns jag. men jag tror inte att jag läst Hans nåds testamente. bokserien känner jag igen. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
  7. Jag har läst Markurells i Wadköping och Clownen Jac av författaren. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  8. Tack för smakbiten! Markurells i Wadköping minns jag från tv, tror vi läste något bokutdrag i skolan, men minns inte vad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också sett den på TV. Var det inte Edvin Adolphsson i huvudrollen?

      Radera
  9. Det er nesten flaut å innrømme det, men jeg har ikke hørt om boken. Når du skriver at "den svenska litteraturens genom tiderna mest kända och älskade verk" så burde jeg virkelig ha hørt om den! Jeg skal lese mer :-)
    Ha en riktig fin søndag!

    SvaraRadera
  10. Få se om man får leva så länge att man hinner läsa några klassiker, jag håller på med en del finska klassiker, men till de svenska har jag inte hunnit ännu. Sen har jag svårt när böcker är skrivna på gammalt språk, läsandet går långsamt och känns inte så rytmiskt och lätt. Tack för smakbit och ha en fin söndag

    SvaraRadera
  11. Jag tror inte jag läst något av honom. Men kul med en lite äldre smakbit!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att läsa gamla godingar ibland 🙂

      Radera
  12. En bok som jag så klart hört talas om men har inte läst den. Tack för smakbiten.

    SvaraRadera
  13. Javisst, den har jag ju faktiskt läst, tyckte väl sisådär. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äntligen någon som har läst den! 😀

      Radera