tisdag 12 februari 2019

Veckoutmaning: Bryt ihop och kom igen

Tisdag och veckoutmaning från Kulturkollo. Den här gången är temat att bryta ihop och komma igen. Fanny skriver: Den här veckan bryter vi ihop och vi kommer(förhoppningsvis) igen. Inom kulturen är det inte ovanligt att den där punkten som vi når när kraften tar slut, tålamodet tryter och lugnet är som bortblåst är bokens eller filmens vändpunkt.
Kulturen fylls av oförglömliga, otroliga, förutbestämda, obegripliga och alldeles fruktansvärda eller fantastiska mentala sammanbrott, psykiska kollapser, men också kamp, jävlar-anammar och pånyttfödelse.
Denna vecka vill vi att du lyfter fram dessa - de oförglömliga "Bryt ihop och kom igen-historierna". Tänk litteratur, tänk teater, film, serier eller vad du nu kan hitta på.

Då väljer jag boken Gatukatten Bob, som beskriver ett mycket annorlunda människoöde (och kattöde). Gatumusikern James Bowen har fått en träningslägenhet medan han försöker bli av med sitt drogberoende. Då träffar han på en skadad, röd gatukatt, som fullständigt förändrar hans liv.
Han ger katten namnet Bob. Katten visar sig vara osedvanligt intelligent och snart är de båda oskiljaktiga. James tar hand om Bob, och detta att han för första gången är ansvarig för någon annans välbefinnande gör att han blir mer motiverad än någonsin att reda upp sitt liv.
Livet är inte lätt för James, för han har hela tiden kravet på sig att varje dag få ihop pengar för att klara överlevnaden för sig själv och Bob.
James Bowen skriver sålunda om sitt eget liv tillsammans med Bob, och det är en både roande och rörande berättelse.
James Bowen själv står sålunda som författare, men jag tycker det bör nämnas att han haft hjälp av författaren Garry Jenkins att få det till en sammanhängande berättelse, vilket han också nämner i efterordet.
Gatukatten Bob är en lättläst bok, som är mysig att läsa. Rekommenderas till den som vill ha en bok som på en gång är lättsam och behandlar faktiska sociala problem.

4 kommentarer:

 1. En passande bok i ämnet, jag hittade flera:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/02/bryt-ihop-och-kom-igen-kulturkollo.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag var inne hos dig och gluttade ;)

   Radera
 2. Hört talas om den, ska vara hjärtevärmande :)

  SvaraRadera