söndag 24 februari 2019

En smakebit på söndag - Mengele Zoo

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet den här veckan är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag läser heter Mengele Zoo och är skriven av Gert Nygårdshaug. Den utsågs till tidernas bästa norska bok i en omröstning anordnad 2007 av norsk radio och tv (NRK) och tidningen Dagbladet.

Fattigpojken Mino föddes i regnskogen. Han är fjärilsfångare och älskar djungelns mångfald av liv. Samtidigt som Mino samlar fjärilar ser han djungeln ödeläggas av multinationella bolag. En dag drabbar katastrofen även hans hemby, och Mino befinner sig plötsligt i centrum av de stora regnskogarnas tragedi. Nu förvandlas han till en oförsonligt hämndlysten krigare. I spetsen för den ökända Mariposagruppen drar han ut i världen och sprider terror och skräck.

Smakbiten är hämtad från sidorna 32-33:

En dag när Mino strövade omkring djupt inne i djungeln på stigar bara han kände, på jakt efter de allra sällsyntaste fjärilarna, slogs han av en tanke som var så stor och skrämmande att han genast måste sätta sig på en nedfallen jättegren från kronan av ett metadorträd.
Tanken var denna: Svinet Cabura och D.T. Star var goda vänner. De måste ha känt varandra länge. Troligen hade Cabura berättat för D.T. Star att det fanns olja i jorden precis vid deras by. Svinet Cabura var därför skyldig till den olycka som var i färd med att drabba byn. Han hade dessutom makt över alla andra armeros som terroriserade byborna. Svinet Cabura var en mördare. Svinet Cabura tänkte ödelägga hela byn. Därför måste svinet Cabura dödas.
Där och då, på en gren långt inne i djungeln, medan en armé av saubamyror marscherade rätt över hans vänstra fot och en cerrillo, ett navelsvin, hördes snörvla i buskarna intill, samtidigt som en serpicofjäril märkligt nog satte sig alldeles invid bleckburken med etylacetat han hade ställt ifrån sig på marken, fattade tioåringen Mino Aquiles Portoguesa ett mycket viktigt beslut. Han skulle döda svinet sergeant Felipe Cabura.
När han tänkt denna tanke och fattat sitt beslut vände han sig med ett leende mot trädkronornas ljusspel högt ovanför, lyfte försiktigt sin håv och fångade elegant den sällsynta serpicofjärilen.

26 kommentarer:

  1. verkar vara annorlunda bok, tack för smakbiten.

    SvaraRadera
  2. känner igen titeln, men har inte läst. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
  3. Har hört talas om den här boken, men "tidernas bästa norska bok" hade jag ingen aning om att den är. Det finns ju en hel del bra norskt så den måste vara väldigt bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såna omröstningar vinns väl ganska ofta av relativt sentida böcker. Jag undrar vilken svensk bok som skulle vinna en motsvarande omröstning i Sverige.

      Radera
  4. Jag har inte hört om den här boken från förr, man får alltid höra om nytt genom smakbitarna.

    SvaraRadera
  5. Denne har jeg også lest på norsk. Den avdekker en forferdelig historie, men har noe vakre skildringer om håp også.
    Den anbefales så absolutt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen feelgood-roman direkt. Men det avskräcker mig inte. En bra berättelse är en bra berättelse.

      Radera
  6. Tack för en intressant smakbit. Det låter som en bok jag vill läsa.

    SvaraRadera
  7. Jag var tvungen att av stor nyfikenhet googla lite. Kom fram till att åsikterna går vitt i sär. En del blir lyriska andra tycker Mino är osympatisk och hatar mänskligheten. Annorlunda kan man väl ändå lugnt säga Och visst väcker den min nyfikenhet. Samtidigt känner jag att den kan vara rätt aggressiv och jag tror man behöver vara i bra balans när man tar sig an den boken? Tack för smakbit, trevlig söndag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har redan insett att den innehåller mycket våld och hemskheter.

      Radera
  8. Tack för en intressant smakbit.

    SvaraRadera
  9. Tack för smakbiten! Annorlunda, beskrivningen väckte intresse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick den som recensionsex och tyckte den verkade intressant, även om den är annorlunda än de böcker jag normalt löser. Eller kanske just därför.

      Radera
  10. Mengele Zoo har stått lenge på min leseliste og enda mer aktuell ble den da Nygårdshaug ga ut enda to bøker. Jeg har ikke fått begynt på den, men skal virkelig gjøre det! :-) Ha en riktig fin søndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den ingår möjligen i en trilogi. Inte helt säker.

      Radera
  11. Tack för smakbiten. Som jag skrev i fredags har jag läst den här (för några år sedan) på norska (recension finns på bloggen). Låt mig säga som så att i det här fallet håller jag inte med det norska folket...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den tycks ha fått ett blandat mottagande.

      Radera
  12. Inte läst denna, men som jag nämnde i Helgfrågan så får titeln mig att tänka på Mischling. Den tyckte jag var bra.

    SvaraRadera
  13. Känner inte till den boken men blir nyfiken!

    SvaraRadera