söndag 10 februari 2019

En smakebit på söndag - Väggen

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet den här veckan är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag läser heter Väggen och är skriven av Marlen Haushofer. Jag köpte den efter att ha sett den omnämnd på flera bokbloggar, men sedan glömde jag bort den. Och nu hittade jag den i bokhyllan.

En kvinna blir inbjuden av vänner att följe med till deras jaktstuga. När de kommit fram beger sig dessa till värdshuset i byn men återvänder inte som avtalat. Kvinnan blir orolig och går ut för att leta efter dem. Omgivningarna ser som som de alltid gjort: dalen, skogen och alpängarna ligger där oförändrade. Men innan hon kommer fram till byn stöter hon mot en osynlig, ogenomtränglig vägg, genom vilken hon ser att alla levande varelser på andra sidan är döda. Isolerad från omvärlden, med några djur som enda sällskap, tvingas kvinnan inrikta alla sina krafter på att överleva och börjar ett slags Robinson Crusoe-liv i skogen. Trots den absurda och fasansfulla situationen upplever hon stunder av frid och harmoni. Hon får tillfälle att fundera över sitt förhållande till naturen, till sig själv och till livet och döden.

Smakbiten är hämtad från sidan 34:

Men ännu mycket senare, då så gott som allt hopp hade slocknat hos mig, kunde jag likväl inte tro att också mina barn var döda, i varje fall inte döda på samma sätt som den gamle mannen vid brunnen och kvinnan på förstukvisten.
När jag idag tänker på mina barn ser jag dem alltid som femåringar, och det är som om de redan då hade vandrat ut ur mitt liv. Antagligen börjar alla barn vid den åldern avlägsna sig ur sina föräldrars liv och förvandlas långsamt till främmande matgäster. Men allt sker så omärkligt att man nästan inte uppfattar det. Det fanns visserligen ögonblick då denna ohyggliga möjlighet gick upp för mig, men som alla andra mödrar förträngde jag ofördröjligen tanken. Jag måste ju leva, och vilka mödrar kunde leva om de gjorde denna process klar för sig?

20 kommentarer:

 1. riktigt bra och spännande, har inte vågat se filmen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar vara en mycket märklig historia.

   Radera
 2. Den har jag läst! Lite märklig, men bra.

  SvaraRadera
 3. Jag har också läst den, rekommenderas! Ha en trevlig söndag

  SvaraRadera
 4. En mycket bra bok! Och väldigt speciell. Skulle så gärna vilja se filmen också. Tack för smakbit!

  SvaraRadera
 5. när jag äntligen kom mig för att läsa boken undrade jag varför jag inte läst den långt innan. otroligt bra. tack för smakebit och påminnelse!

  SvaraRadera
 6. Den här låter riktigt intressant! Tack för tips! :)

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbiten. Känner inte till den faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker den dök upp överallt ett tag, men den råkade bli en hyllvärmare hos mig.

   Radera
 8. Känner till den men inte läst. Än. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Tror den finns oläst i min bokhylla. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du också nån som stoppar in olästa böcker i bokhyllan? 😄

   Radera