söndag 17 februari 2019

En smakebit på söndag - Världarnas krig

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag läser nu heter Världarnas krig och är skriven av H. G. Wells. Jag har lånat den på biblioteket och den har inget omslag. Bilden på boken har jag hämtat från nätet.

H. G. Wells chockade världen med sina fasansfulla marsianska varelser som invaderade jorden och satte skräck i invånarna i England. Med naiv förvåning och nyfikenhet närmar sig människorna i den lilla staden Woking de främmande cylindrar som landat i landskapet då helt ovetandes om den förödelse som skulle komma.

Smakbiten är hämtad från sidorna 28-29:

Den som aldrig sett en levande marsinvånare kan knappast föreställa sig hur fasansfulla de ser ut. Den egendomliga v-formade munnen med dess spetsiga överläpp, frånvaron av ögonbryn, frånvaron av haka under den kilformiga underläppen, den ständigt skälvande munnen, de medusaliknande tentaklerna, lungornas mödosamma andning i den främmande luften, de otympliga rörelserna, som beror på mordens starkare dragningskraft, och framför allt de egendomligt intensiva, lysande ögonen - allt detta ingav en känsla av illamående. Det var någonting svampartat över den oljiga bruna huden och en klumpiga målmedvetenhet över deras långsamma rörelser som var outsägligt hemsk. Redan vid den första anblicken greps jag av avsmak och fasa.

20 kommentarer:

  1. tack för intressant smakbit, Wells vill jag ta itu med, har några i min bokhylla,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han har skrivit en del klassiker. Osynlige mannen till exempel.

      Radera
  2. min morfar talade om Wells. men jag har aldrig läst något av honom. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
  3. Den läste jag under min science-fiction-period på 80-talet :) Jag vet inte om jag hade tyckt lika bra om den nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min SF-period ligger också långt tillbaka, men jag funderar på att nosa lite på genren igen.

      Radera
  4. The war of the world (den er ikke oversatt til norsk) står på min leseliste. Jeg har nettopp lest The Time machine og likte den virkelig godt. Så det ga meg lyst til å lese mer Wells. I tillegg er fantasy og sci-fi de sjangerne jeg liker best :-)
    Ha en riktig fin søndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wells var nyskapande. Asimov var fantastisk!

      Radera
  5. Ännu inte läst denna, men vill naturligtvis göra. Bara sett filmen. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  6. Osäker på om jag läst något av Wells. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  7. Tack för smakbiten. Ytterligare en klassiker som jag inte läst...

    SvaraRadera
  8. 1898 utgiven, det var ett tag sen, ändå låter det precis lika skrämmande idag. Minns att jag läst om hur världen reagerade när man läste upp avsnitt i radion på 30-talet och lyssnarna trodde det var på riktigt! Ingen tokig bok att ägna några timmar åt. Tack för smakbit, ha en fin söndag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Både Wells och Jules Verne var före sin tid.

      Radera
  9. Ingen bok jag har läst. Tack för smakbiten.

    SvaraRadera